Предложението за изслушване на украинския президент Володимир Зеленски в българския

...
Предложението за изслушване на украинския президент Володимир Зеленски в българския
Коментари Харесай

ДБ иска изслушване на Зеленски в НС,Възраждане пита ще има ли тест за наркотици, БСП искат и Путин

Предложението за чуване на украинския президент Володимир Зеленски в българския парламент е на път да очертае за следващ път разделянето в ръководещата коалиция по оста Изток - Запад.
Част от съдружното болшинство прегърна концепцията, препоръчана от " зелените " депутати от " Демократична България " Владислав Панев и Зорница Стартиева с аргумента, че това ще даде повече светлина върху упованията на Украйна към България.

От Българска социалистическа партия отхвърлиха коментар по тематиката, само че се допуска, че биха били срещу предлагането, защото социалистите намерено се опълчиха против глобите против Русия, както и против даването на военна помощ за Украйна. В всекидневен коментар пред " Дневник " народен представител от левицата пък съобщи: " Щом ще се изслушва Зеленски, не е ли редно да се си изслуша и съветският президент Владимир Путин. "

Пред публицисти в Народното събрание Владислав Панев аргументира предлагането с това, че има дезинформация по тематиката. " Чува се доста съществено путинската позиция ", сподели той и добави, че не знае дали президентът Зеленски ще изиска оръжия, само че на въпрос дали би подкрепил изпращането на оръжие, Панев отговори: " Вероятно да, само че ние желаеме да чуем и украинската страна. Предложението на президента Радев за изпращане на бронежилетки и каски е една добра стъпка и самодейност ".

Според Панев и Стратиева чуването на Зеленски ще способства за изясняване на събитията към възникването на спора и ще способства за сформирането на мнение по отношение на въпроса каква помощ следва да даде българската страна на Украйна.

Народните представители от " Демократична България " Ивайло Мирчев и Елисавета Белобрадова застанаха зад концепцията на своите сътрудници от " Зелено придвижване ". Мирчев обаче изрази безпокойство, че българското Народно заседание не би имало какво да каже, защото Зеленски досега е бил изслушван единствено от парламентите на страни, които дават военна помощ за Украйна. Според него е доста евентуално България да остане последната страна - членка на Европейския съюз, която да не изпрати военна техника в Украйна. По думите на Белобрадова пък това чуване би могло да отвори една по-широка полемика по тематиката.

Подобен спор позволи и депутатът от " Продължаваме промяната " Милен Матеев, който дефинира концепцията за чуването на украинския президент като " допустима ". " Смятам, че може да чуем какви претенции има към страната ни и след това да ги обсъдим ", съобщи той.

" Няма нищо неприятно да бъде изслушан ", разяснява пък депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов и уточни, че Зеленски към този момент е приказвал пред Европейския парламент. Според него обаче даже и той да изиска военна помощ от България, решението за това би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание и би трябвало да бъде доста добре прецизирано.

Депутатите от ГЕРБ също поддържаха концепцията и я дефинираха като " сериозен жест на взаимност ". " Едно такова чуване няма да повлияе на хода на събитията, само че ще покажем на украинския народ, че ние сме страна, която застава напълно зад тях. Бихме подкрепили всяка помощ за Украйна ", разяснява депутатът Александър Ненков.

От Движение за права и свободи обявиха пред " Дневник ", че е редно да се даде опция на Зеленски да приказва и пред българския парламент.
Представителите на " Възраждане ", които също се опълчват на глобите против Русия, пък желаеха преди чуването му да му бъде изработен тест за опиати. Внушенията за това, че украинският президент злоупотребява с наркотични субстанции от дълго време са част от съветската агитация. На въпрос на " Дневник " какво биха създали, в случай че това не се случи, отговорът, който последва бе: " Очаквайте от нас всичко. " Според Костадинов Костадинов чуването на Зеленски би имало единствено сценичен резултат и по-интересно би било да се чуе другата позиция.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР