Предложението за болничните за нищо не става. Това е един

...
Предложението за болничните за нищо не става. Това е един
Коментари Харесай

Лекар: Предложението за болничните не става за нищо

Предложението за болничните за нищо не става. Това е един тюрлюгювеч - в него има всевъзможни "зеленчуци ". Искат да ни кажат, че 300 000 лекари са нарушители ли. Това е неуместно. Дайте да отрежем главата, с цел да излекуваме пъпката на ухото. Няма да позволим калянето на съсловието ни. Това съобщи доцент доктор Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и Национален съветник по Обща медицина, в ефира на Нова телевизия.

„ Работодателите са прави за едно нещо. Не е редно те да заплащат първия ден от болничните листове. На тях им тежи. Разбираемо е. Нито лекарите, нито пациентите са отговорни за това. Работодателите трябваше да поговорят с властта и нещата да станат, както преди. Терминът „ подправени болничен” е фалшив”, разяснява още доцент Киров.

По думите му болничните са се нараснали поради увеличението на заболеваемостта.

Хасан Адемов разяснява по какъв начин да преборим подправените болнични

"С 10-15% се е нараснал броят на болничните листове, макар намаляването на заетите лица с 50 000 души на година ", цитира статистиката Добрин Иванов от АИКБ.

„ Проблем има. Увеличава се броят на болничните. Анализът на Национален осигурителен институт демонстрира, че липсва надзор. Регионалните препоръки не действат. Работят официално. Липсват санкционни механизми”, разяснява той.

Президентът на КТ „ Подкрепа” Димитър Манолов пък беше безапелационен, че опазването на здравето от грижа за хората се е трансформирало в търговия. „ Когато аз отида в болница, тя с цел да си върже работите с клиничните пътеки, би трябвало да ми даде болничен лист. Този циничен модел води до порочния модел, който обсъждаме”, разяснява Манолов.

От „ Подкрепа” оферират работодателите, които обезпечат в допълнение здравно обезпечаване на чиновниците си, да бъдат освободени от това заплащане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР