Предложението цели да намали пространството, в което терористи и престъпници

...
Предложението цели да намали пространството, в което терористи и престъпници
Коментари Харесай

ЕК предлага задължителна биометрика в личните карти

Предложението цели да понижи пространството, в което терористи и нарушители биха могли да се вихрят

Европейската комисия желае да отстрани документите за идентичност, които са лесни за подправяне

Личните карти, издавани на жители на Европейски Съюз, да съдържат цифрови изображения на пръстовите отпечатъци на притежателите, предложи Европейската комисия. С това Европейска комисия желае да отстрани документите за идентичност, които са лесни за подправяне и могат да бъдат употребявани за влизане в блока от страни отвън Европейски Съюз.

Комисията съобщи в своето предложение за биометриката, че няма да задължава страните да вкарват персонални карти, само че страните, които по този начин или другояче ги употребяват, би трябвало да включат два типа биометрични данни: облик на два пръстови отпечатъка и изображение на разположение. Всички страни в Европейски Съюз като се изключи Англия, Ирландия и Дания издават персонални карти, въпреки че някъде това е опционално, а не наложително – да вземем за пример в Австрия и Белгия.

Картите, които не подхождат на новото условие, ще би трябвало да бъдат изведени от приложимост в границите на пет години. До две години пък би трябвало да бъдат изведени от приложимост картите, които не могат да бъдат четени от машина. Новите карти би трябвало да са годни не повече от 10 години.

Около 80 милиона европейци имат персонални карти, които не подлежат на машинно четене и не съдържат биометрични идентификатори, по данни на Европейска комисия.

На доктрина предлагането би трябвало да способства за понижаване на пространството, в което терористи и нарушители биха могли да се вихрят, създавайки оперативна съгласуемост сред другите национални персонални карти, тъй че всички жители на Европейски Съюз да могат да упражняват своите права на свободно придвижване “хармонизирано и несъмнено “.
още по тематиката
Алиансът за цифрова сигурност Eurosmart приветства новия ход. Той и неговите членове са изцяло ангажирани с постигането на най-високо равнище на доверие и сигурност, по-специално в региона на физическите и цифровите документи за идентичност.

Предложените ограничения няма да попречат на терористи и нарушители, счита пък Жан-Филип Албрехт, член на Европейския парламент от групата на Зелените – Германия, експерт по отбрана на данните. Дори пръстовите отпечатъци могат да се фалшифицират и терористите-самоубийци и техните координатори постоянно получават оръжия и финансови средства, без да им се постанова да показват персонална карта, сподели Албрехт.

Използването на технологията е обвързвано и с набор от нови функционалности, разработвани в интерес на бизнеса и на жителите в Европейски Съюз – да вземем за пример електронна идентификация, електронен автограф и доверителни услуги за електронни транзакции на вътрешния пазар, избрани посредством регламента eIDAS през 2014 година

В този смисъл решението на Европейска комисия извежда на напред във времето и въпроса за напредъка по eIDAS, според който от юли 2016 година всички европейци би трябвало да могат да употребяват своята национална скица за електронна идентификация при достъп до публични услуги в други страни-членки.

Ключова цел на eIDAS е да подсигурява високи равнища на осведомителна сигурност и иновация. Много от страните в Европейски Съюз обаче изостават с въвеждането на регламента. Сред тях е и България, която два пъти започва и приключва процедури за национална скица за електронна идентификация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР