Предложението се отнася предимно за жителите на западния бряг на

...
Предложението се отнася предимно за жителите на западния бряг на
Коментари Харесай

Започна евакуацията на цивилни от Херсон

Предложението се отнася най-вече за жителите на западния бряг на река Днепър

На жителите на южната украинска област Херсон беше препоръчана евакуация и се чака хора от там да стартират да идват в Русия през днешния ден, информира Reuters, съобщи.

" Предложихме на всички поданици на Херсонска област, в случай че желаят, с цел да се предпазят от следствията от ракетните удари да отидат в други райони ", съобщи във видеопослание назначеният от Русия началник на Херсонската администрация Владимир Салдо. Хората би трябвало да " изоставен дружно с децата си ".

Според него предлагането се отнася най-вече за жителите на западния бряг на река Днепър. Това включва и районната столица - единственият огромен украински град, който Русия е превзела недокоснат след нахлуването си през февруари.

Първите цивилни, бягащи от Херсон, би трябвало да дойдат в съветската Ростовска област в петък.

Херсон е една от четирите отчасти окупирани украински провинции, които Русия твърди, че е анексирала през последните седмици, и евентуално най-стратегически значимата. Тя управлява както единствения сухопътен път към полуостров Крим, който Русия завзе през 2014 година, по този начин и устието на Днепър - река с дължина 2200 км, която разделя Украйна.

От началото на октомври украинските сили пробиха фронтовата линия на Русия и реализираха най-големия си нападателен удар в южната част на страната от началото на войната. Оттогава те напредват бързо по западния бряг, като се стремят да отрежат съветските войски от линиите за доставяне и пътищата за бягство през него.

Бягството на цивилни жители от Херсон би било удар по изказванията на Русия от предишния месец, че е анексирала към 15% от територията на Украйна и е включила към нея територия с размерите на Португалия.

Русия е назначила доста от най-добре подготвените си бойци за отбрана на западния бряг на Херсон. Но тези сили могат да бъдат снабдявани единствено през реката, която е необятна няколко километра и има няколко прехода.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР