Предложението на проф. Николай Габровски за министър на енергетиката в

...
Предложението на проф. Николай Габровски за министър на енергетиката в
Коментари Харесай

Николай Павлов - уволненият от ПП кадър на Радев начело на Булгаргаз, когото ГЕРБ иска за министър на енергетиката

Предложението на проф. Николай Габровски за министър на енергетиката в лицето на някогашния шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов е един от най-интересните и показателни ходове на ГЕРБ с първия мандат.

Павлов е индивидът, поради който връзките сред " Продължаваме промяната " и Румен Радев се утежниха внезапно при започване на 2022 година, с цел да се стигне досега, в който президентът разгласи партията на своите някогашни служебни министри за " шмекерия ".

Той беше отхвърлен от управлението на " Булгаргаз " при започване на 2022 година (още преди началото на войната в Украйна), откакто тогавашният енергиен министър Александър Николов го упрекна за два съществени казуса:
следващото отсрочване на газовия интерконектор с Гърция (завършен едвам през октомври 2022 г.);отказът на " Булгаргаз " от приемане на оптималния потенциал от газови доставки от Азербайджан, които бяха доста по-евтини от цената на " Газпром "
" За първите 3 месеца на 2022 година цената на азерския щеше да е 2 до 3 пъти по-ниска от тази на съветския газ. Г-н Павлов в края на септември 2021 година непринудено се отхвърля от 60% от доставките на азерски газ до юни тази година. Оправданието е неналичието на гръцката връзка. Това не е инцидентно ", разяснява по-късно Асен Василев.

Въпреки че е имало различно трасе за приемане на газа от Азербайджан, Павлов е подписал документ за отвод от азерския газ. Тогава Василев изчисляваше вредата на 500 000 - 1 000 000 лева дневно.

Липсата на спомагателните количества се усети най-остро единствено три месеца по-късно, когато войната в Украйна към този момент беше избухнала, а " Газпром " едностранно прекъсна доставките на България поради отхвърли за заплащания в рубли.

Кой е Николай Павлов:
някогашен финансов шеф на НЕКот 2016 година до 2022 година е шеф на " Булгаргаз " - с малко спиране през 2017, когато Румен Радев го назначи за длъжностен министър на енергетиката при кабинета " Герджиков " управлявал е сдружението по време на два кабинета на ГЕРБ
ДАНС и Групово дело " Национална полиция " се заеха да проверяват управлението на " Булгаргаз " по своя линия поради данни за експорт на газ от Чирен посредством препродажба.
Прокуратурата, на собствен ред, потегли да проверява шефове на полицията за това, че са нарушили служебните си отговорности и са надвишили властта си при акцията в газовото държавно сдружение.
Целият ръб на компанията беше заменен през януари 2022 година, и от този момент ГЕРБ и Румен Радев държат - особено във връзка с енергетиката.

И Радев, и Борисов заговориха, че отстраняването на Николай Павлов ще докара до " връщане на частни медиатори при доставките на газ ".

Кирил Петков вкара в листата с тематики, за които изиска прокуратурата да изясни за какво не проверява - откакто той и Лена Бориславова получиха призовка за разпит поради собствен длъжностен диалог с Иван Гешев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР