Предложението на проф. Драги Георгиев за за идентичността на звучи

...
Предложението на проф. Драги Георгиев за за идентичността на звучи
Коментари Харесай

Проф. Кирил Топалов: Предложението за паралелни гледни точки за Гоце Делчев е абсурдно

Предложението на проф. Драги Георгиев за за идентичността на звучи неуместно. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. доктор Кирил Топалов. Той признава, че в първия миг, когато е прочел предлагането на своя македонски сътрудник, се е засмял, само че по-късно му е станало тъжно.
„ Може ли един обект по едно и също време гледан от едната страна да бъде бял, а от другата черен? Това е един парадокс. Мисля, че сътрудника Георгиев не си е домислил добре фразата или пък умишлено се подиграва с нас. Какво значи „ редом “ и „ равноправно “ битие на българска и македонска гледни точки за идентичността на Гоце Делчев? Като по какъв начин бялото ще бъде равноправно на черното “, попита проф. Топалов.
 Антиправителствен протест в Скопие: Гоце е наш Антиправителствен протест в Скопие: Гоце е наш
Управляващите желаят да продадат Гоце, с цел да си поделят лицензи за компании за произвеждане на марихуана и да диктуват правосъдни процеси. Тов...
Той е безапелационен, че с това предложение македонските управляващи желаят да протакат решаването на проблемите, до момента в който пристигна декември, когато ще стане ясно дали Северна  Македония ще получи или няма да получи зелена светлина по пътя към Европейския съюз. 
„ Те желаят да слагат българската страна пред приключен факт, да им дадем позитивен отговор за започването на договарянията за Европейски Съюз, т.е. няма нищо ново в тяхната позиция. Винаги са разглеждали проблемите обтекаемо, с общи нищо незначещи изречения. Това може да е политически, само че не и теоретичен метод “, съобщи проф. Топалов.
Той още един път обърна внимание и на другите изказвания, които Драги Георгиев популяризира за работата на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Тя не заседава от предишния ноември, само че това не попречи да се появят няколко взаимно изключващи се изказвания, че е имало съвещание при започване на лятото. Тогава е имало единствено опит да се посочи протоколът от съвещанието през ноември, само че това не беше онлайн съвещание, както настояват президентът Пендаровски и Георгиев, акцентира проф. Топалов.
„ Истината е, че те прекъснаха работата на Комисията по чисто политически съображения. Много пъти съм казвал, че те ни упрекват нас, че работим под някакъв политически напън или политически съображения. В България през предходната година се направиха на два пъти избори – за евродепутати и за локална власт – само че през разум не ни е минавало да спрем работата на Комисията, тъй като сме били в избори. Тогава кой се управлява от политически съображения – ние или братовчедите? “, попита иронично проф. Топалов.
 Българин или македонец е Гоце Делчев? Българин или македонец е Гоце Делчев?
" Гоце Делчев е и македонец, и българин. Македонец е по районен смисъл, а българин по народност. Гоце Делчев се дефинира като бъл...
Българският академик уточни, че не е уговаряна и нова среща за съвещание на Комисията. „ Не сме уговаряли съвещание на Комисията в края на септември или началото на октомври, само че те предложиха тя да се събере, явно им е подредено бързо да се симулира интензивност и активност, че декември иде… Ние, несъмнено, нямаме нищо срещу, още малко ще стане година, откогато ги чакаме да заработим още веднъж. Срещата ще бъде при тях, да бъдат по този начин общителни да ни предложат дати, единствено че не през медиите, а съгласно правилника за работа на комисията. Така че, когато бъде налице изясненост дали ще има съвещание или не, тогава ще можем да кажем сигурно “, съобщи той.
Проф. Топалов изрично отхвърли и изказванията, че на нашата държавна политика й липсвала „ вероятност “, както твърди Георгиев. „ За да има една страна огромна политическа вероятност, тя би трябвало да има дълго минало и огромен опит, на който да се опре в построяването на вероятност за бъдещето – напомня проф. Топалов. - България има съвсем 1500-годишна история като страна (на Балканите и преди този момент по-на изток и по-на север) и се е изграждала и утвърждавала в тази история сама, без непозната помощ. Република Северна Македония е основана преди 75 години по силата на едно непознато решение и може би в този смисъл сътрудника вярно счита, че тя занапред има по-голяма (времева) вероятност. “ Според него необичайно звучи и концепцията за „ превод “ на архива на Гоце Делчев и че това щяло да отнеме време. „ Ние публикуваме тези архиви непрестанно. Съвсем неотдавна дори излезе един голям том списък, оповестен от издателство „ Захари Стоянов “. Всичко за Гоце Делчев съществува. Но вижте аргумента: до момента в който се преведат щял да пристигна декември и ние ще би трябвало да гласуваме, т.е. не можем да се занимаваме и с този списък. Извинете, а от какъв на какъв език би трябвало да се превежда той - от български на български или от македонски на македонски. Или от български на македонски, или противоположното. На какъвто език го е написал, драги сътрудници, на подобен ще го четем, той е и наш, и ваш. Образовани историци сте, познавате и историята, и изворите, и архивите, само че ги четете и тълкувате както дяволът Евангелието “, сподели проф. Топалов.
Проф. Топалов се обърна към сътрудниците от районен съд Македония с апел да бъдат по-обективни и да се стремят към установяването на истината. „ Нашият колегиален зов, с цялото ни почитание към тях, е да бъдат по-обективни, да бъдат учени, да служат на научни тези, а не на политически дела. Ученият, за разлика от политика, жертва целия си живот, с цел да потвърди истината. Политиците не постоянно могат да се похвалят с това качество, само че за учените то е безусловно наложително. Би трябвало да бъдат повече учени, в сравнение с политически ангажирани. Това е нашата другарска рекомендация, с цел да можем да достигнем до някакви изводи. Ние сме научна комисия, учени историци, които боравят с обстоятелствата и даваме мнения. А решението го взимат политиците “, приключи проф. Топалов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР