Предложението на правителството за Национален парк Пирин е рамка, а

...
Предложението на правителството за Национален парк Пирин е рамка, а
Коментари Харесай

Боян Петров даде предложения за разрешаване на казуса Пирин

" Предложението на държавното управление за Национален парк " Пирин " е рамка, а след това в самото разпореждане може да се напишат други текстове, с които се отваря една огромна врата. Предложението, което ще подавам в Министерски съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съдържа няколко значими точки, с които ще реализираме по-голямо гарантиране на това, което сподели премиера – нито едно борче отвън новия въжен превоз. " Това изясни алпинистът Боян Петров в изявление за Българска национална телевизия.

Неговото предложение е да се добави текста в Плана за ръководство на Пирин по отношение на построяването на водохващане по следния метод: " Водовземане за обезпечаване водоснабдяването на обитаеми места и селищни формирания за питейно-битови потребности. "

По думите му, препоръчаната от него смяна в проекта на ръководство е само и единствено за изграждане на втори въжен превоз и построяването на водохващания единствено за питейни и битови потребности. Оказва се, че в сегашната смяна, утвърдена на 28 декември, 2017 година от Министерския съвет, може да се построи водохващане за неестествен сняг, а той е един от методите да се повреди природата, защото химичните субстанции повреждат почвата и убиват растенията в региона, изясни Петров.

Другото предложение на Петров планува да се конкретизира текста за строителство на нови и разширение на съществуващи ски писти, с изключение на допустимите в съответните зони, по следния метод: " Строителство на нови и разширението на съществуващи ски-писти и уреди, с изключение строителството на една туристическа въжена линия (втори кабинков лифт), както е категорично планувано в актуалната част 3 по-долу. "

Според Петров " с тези оферти се конкретизират нещата и се затваря вратата на решението от 28 декември. "

Боян Петров показа и, че хора от Банско му се обаждат с изказванието, че първата кабинка може да бъде направена тъй че да поеме всички туристи, като и да бъде пускана в по-ранен час и бъде увеличена скоростта.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР