Предложението на правителството минималната работна заплата да е 770 лева

...
Предложението на правителството минималната работна заплата да е 770 лева
Коментари Харесай

Тристранката обсъжда пак минималната заплата

Предложението на държавното управление минималната работна заплата да е 770 лв. от първи януари 2023 година ще разисква през днешния ден Националният съвет за тристранно съдействие. Повишението ще е с 8,5% по отношение на избраната от април тази година минимална заплата от 710 лв..

Данните на статистиката сочат, че към края на третото тримесечие на актуалната година минималното заплащане у нас получават 458 хиляди заети.

Днешната полемиката сред държавното управление, бизнесът и синдикатите ще се организира и на фона на оферти на депутатите от разнообразни парламентарни групи, да се одобри. Вчера представители на КНСБ излязоха и. 

Вчера от АИКБ и БСК излязоха с позициите, в които за следващ път се опълчват на административното установяване на МРЗ в цялата страна, което се дефинират като волунтаристично.

От БСК настояват, че " автоматизираното увеличение на МРЗ на база на нарастването на междинната работна заплата, в дълготраен проект ще докара до увеличение на сивия бранш, доколкото се губи връзката с икономическите действителности и продуктивността на труда. " `

" Налице са основни районни разлики, както и разлики сред обособените браншове - голословно увеличение на МРЗ ще затрудни в допълнение предприятията в региони, в които нивата на възнаграждение като цяло са ниски. Затова са нужни критерии, които да регистрират разнообразни фактори - както стопански, по този начин и обществени, твърди Българска стопанска камара ", пишат за следващ път от БСК.

В този случай обаче АИКБ е принудена да подходи по по-реалистичен метод и по-скоро ще поддържа предлагането на Министерски съвет за 770 лева минимална заплата , само че за брутна минимална работна заплата, което постанова смяна в директивата. Предложението на Министерски съвет е съобразено с бюджетната прогноза спрямо безотговорните опити за нейното контролирани с промени в Кодекса на труда, както това се случва в Народното събрание. От АИКБ декларират, че предлагането на Българска социалистическа партия е сигурна гаранция за фискална неустойчивост.

МФ към този момент предизвести, че повишението на минималната работна заплата на 50% от междинната в последните 12 месеца, или в конкретика - на 850 лв., ще усили бюджетния недостиг.
 Минималната заплата е растяла изпреварващо до тази година, съгласно финансовия министър
Минималната заплата е растяла изпреварващо до тази година, съгласно финансовия министър

Брутна минимална заплата би основала неизясненост за обществените заплащания, счита Велкова

Чрез промени в Кодекса на труда от " Българска социалистическа партия за България " направиха опит минималната заплата следващата година да е половината от брутната междинна за предходните 12 месеца и пресметнаха, че тя би трябвало да е 850 лв. , на което се опълчиха с други оферти от ГЕРБ-СДС.
 Минималната заплата става 50% от междинната, само че от 2024 година
Минималната заплата става 50% от междинната, само че от 2024 година

Това одобриха депутатите от комисията по обществена политика в Народното събрание

Междувременно държавното управление излезе със собствен план на разпореждане и предложи  от януари следващата година, макар че финансовият министър Росица Велкова заприказва, че нарастването би трябвало да е от средата на 2023-та.

И въпреки всичко към претекстовете на постановлението, направено от общественото министерство, е записано, че растежът на минималната заплата се постанова поради променената икономическа среда и инфлацията, с цел да се компенсират нискодоходните служащи, които да не изгубят покупателна дарба.

Изчисленията сочат, че 770 лв. са съвсем половината от междинната брутна заплата за 2021-ва и настояват, че по този начин се извършва и европейската инструкция за минималните хонорари, което се оспорва от синдикатите.

Дискусиите в Националния тристранен съвет имат единствено наложителен съвещателен темперамент, служебното държавно управление е в правото си да дефинира дефинитивно размера с разпореждане, което евентуално ще е реалност идната седмица.
 Стартира надаването 770 или 850 лева за бъде МРЗ за 2023 година
Стартира надаването 770 или 850 лева за бъде МРЗ за 2023 година

МФ предизвести, че МРЗ от 850 лева отваря недостиг от 1 млрд.лв. на годишна база
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР