Предложението на правителството е от 1 юли всички индивидуални пенсии

...
Предложението на правителството е от 1 юли всички индивидуални пенсии
Коментари Харесай

Минималната пенсия може да стигне 467 лева

Предложението на държавното управление е от 1 юли всички самостоятелни пенсии да бъдат увеличени с 10% за превъзмогване на инфлацията, а по-късно към тях да бъдат добавени 60 лева, които сега се изплащат като КОВИД-добавка. Ако се приложи този метод, минималната пенсия ще стане 467 лева Това съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков. Той е безапелационен, че това е много по-справедливо от увеличението на всички пенсии с идентичен %. Социалният министър изясни, че с използването на този метод за по-ниските пенсии нарастването ще стигне до 26%, а за по-високите пенсии, да вземем за пример за тези от 1000 лева, ще бъде с 16%.

Министър Гьоков напомни, че от 1 октомври ще бъде направено ново преизчисление на пенсиите. Идеята на държавното управление е за всяка година след 2008 година пенсиите да се усилят със 100% от растежа на инфлацията или осигурителния приход според от това кой индикатор е по-висок. ДУМА напомня, че сходно преизчисление е остаряла концепция на Българска социалистическа партия, като една от задачите е да се реализира правдивост сред остарели и нови пенсии.

Повишението на пенсиите от 1 юли и преизчислението им от 1 октомври ще коства към 1,5 милиарда лева Предложенията ще се разискват в Народното събрание, което ще вземе окончателното решение за нарастването на пенсиите от 1 юли с гласуването на актуализацията на бюджета. Според Гьоков нарастването на пенсиите на две стъпки няма да докара до повишаването на недостига в бюджета на Национален осигурителен институт.

Повишението на пенсиите е мярка, за която се борим от доста време, и аз се веселя, че имаше чуваемост в обединението, с цел да могат пенсиите да бъдат увеличени, разяснява секретарят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " и член на Изпълнителното бюро на левицата Вяра Емилова. Така единствено за 1 година пенсиите се усилват с 56%. Емилова е безапелационна, че нарастването на данъчното облекчение за деца от 4500 лева на 6000 лева ще подкрепи бюджетите на младите фамилии.

Зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Филип Попов напомни, че към 10 години приходите на българските жители бяха замразени. Той също изрази задоволството си, че с изключение на огромния растеж на пенсиите, следва и същинската промяна от 1 октомври, която ще подсигурява непоклатимост на приходите на възрастните хора.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР