Предложението на правителството е от 1 юли всички индивидуални пенсии

...
Предложението на правителството е от 1 юли всички индивидуални пенсии
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Предложението ни е минималната пенсия да стане 467 лв., което прави 55% ръст за последните 12 месеца

Предложението на държавното управление е от 1 юли всички самостоятелни пенсии да бъдат увеличени с 10% за превъзмогване на инфлацията, а по-късно към тях да бъде добавени 60 лева, които сега се изплащат като коронавирус добавка.

Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в изявление за предаването „ Още от деня “ на Българска национална телевизия. 

Той изясни, че в случай че се приложи този метод, минималната пенсия ще стане 467 лева „ Това е нарастване от повече от 55% за последните 12 месеца, което не се е случвало обратно във времето. Това е много по-справедливо от увеличението на всички пенсии с идентичен % “, сподели министър Гьоков. Той изясни, че с използването на този метод за по-ниските пенсии нарастването ще стигне до 26%, а за по-високите пенсии, да вземем за пример за тези от 1000 лева, ще бъде с 16% “.

Министър Гьоков акцентира, че от 1 октомври ще бъде направено преизчисление на пенсиите. Идеята на държавното управление е за всяка година след 2008 година пенсиите да се усилят със 100% от растежа на инфлацията или осигурителния приход според от това кой индикатор е по-висок.

„ Повишението на пенсиите от 1 юли и преизчислението им от 1 октомври ще коства към 1,5 милиарда лева Искаме да разпределим тези пари по този начин, че да бъде заслужено за всички в пенсионната система “, сподели министър Гьоков. Той посочи, че предложенията подлежат на диспути в Народното събрание, което ще вземе окончателното решение за нарастването на пенсиите от 1 юли с гласуването на актуализацията на бюджета. Според министър Гьоков нарастването на пенсиите на две стъпки няма да докара до повишаването на недостига в бюджета на Национален осигурителен институт, защото и приходите от осигуровки в него нарастват поради растежа на приходите.

По мотив рецензиите на опозицията той разяснява: „ Предсрочните избори са единствено в главата на опозицията. Никой не желае предварителни избори във време на война и сериозна инфлация. Представете си, че на следващия ден държавното управление подаде оставка и няма кабинет, няма парламент, които да одобряват тези ограничения. Какво ще стане с хората, които чакат тази поддръжка? “, попита министър Гьоков. „ Управлението е устойчиво все още. Коалицията е комплицирана, само че има дълъг живот, тъй като има съществено съдружно съглашение. Докато се придържаме към него, няма да се тормозим за бъдещето ѝ “, добави министър Георги Гьоков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР