Предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот не среща

...
Предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот не среща
Коментари Харесай

Партиите в парламента са против въвеждане на мажоритарен вот

Предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен избор не среща поддръжка от парламентарни групи, сподели журналистическа анкета в Народното събрание.

В коментар във фейсбук водачът на " ИТН " Станислав Трифонов написа, че въвеждане на мажоритарна изборна система би трябвало да стане в изискванията на " един сигурен, спокоен и убеден парламент " . В поста си той пита за какво ГЕРБ не са приели мажоритарната система преди близо пет години, когато имаха властта и когато на законно извършен референдум два милиона и половина български жители пожелаха това.

Българска социалистическа партия счита, че чистата мажоритарна система, за която се приказва, не е удачна в българските действителности и ще докара до доста по-малка представителност и до опция за пазаруване на мандати. Това сподели пред публицисти Крум Зарков. Виждам, означи той, че от партията на Слави Трифонов също се отнасят отговорно. Въпреки, че тяхната позиция е друга, те схващат, че това е плод на доста съществено разискване каквото в този парламент поради конфигурацията едва ли може да се състои, счита Зарков.

Всяка демонстрация на здрав разсъдък и осъзнаването на неща, които са в действителност незабавни, с цел да можем да рестартираме страната, и неща, които изискват по-дълъг спор, е по-скоро въпрос на мъдрост , а не нещо, което би трябвало да се подлага на критика като занемаряване. Това съобщи Христо Иванов от " Демократична България ".

Според него, безусловно чистата форма на мажоритарния избор значи да се тласне махалото в противоположната страна.

" Това са модели, които работят в държавни системи, които са ги възприели. Адаптирането на българската народна власт към един толкоз диаметрално противопоставен на настоящия модел ще бъде извънредно мъчно. Тези, които имат пари и административен запас, ще бъдат в доста положително състояние и ще се възползват от това ", разяснява Иванов.

Татяна Дончева от ПГ " Изправи се!Мутри вън! " е безапелационна, че мажоритарната система изисква райониране, равна тежест на мандати.

Някой в миналото да е правил сходно нещо, да има въобще концепция, попита тя. Когато 2009 година под натиска на президента Първанов бяха признати 31 мажоритарни мандата, на какво приличаше - може ли един от трите софийски МИР плюс Варна плюс Бургас да избира един " мажоритар ", в същото време четиримандатните региони и те да избират един " мажоритар ", разяснява Дончева.

Като оферирате хрумвания, това не е единствено да си вършиме хватки тъй като на Бойко Борисов му би трябвало да се закачи за Слави Трифонов, продължи тя. Това са " плитки " играчи, те 12 години си разиграваха коня, тъй като са намерили село без кучета, вървят си, вървят си и мислят, че вършат огромна политика, добави депутатът.

Тя се възмути, че през вчерашния ден в остарялата постройка на Народното събрание, в която сега заседават, съвсем всички стаи са били заключени, единствено на ПГ ГЕРБ - отключени, както и от това, че старите пултове за гласоподаване, въведени, по думите й, още от Йордан Соколов, са пренесени в новата постройка. Ако твърдите, че сте правили ремонт, без значение за какъв брой лв., да преместите тези допотопни пултове, няма ли да купите някаква естествена уредба за гласоподаване, попита тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР