Предложението на депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и

...
Предложението на депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и
Коментари Харесай

Ниското ДДС за книги и бебешки стоки, предложено от Карадайъ, Цанев и Пеевски, остава за постоянно

Предложението на депутатите от Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски за по-ниско Данък добавена стойност в размер на 9% за книги и бебешки артикули остава за непрекъснато.

Това реши Народното събрание в четвъртък с приемането на второ четене на промени в Закона за налог върху добавената стойност (ДДС).

Така революционната мярка, която беше въведена преди 2 години за превъзмогване на част от вредите, нанесени от пандемията на фамилиите и бизнеса, се трансформира в непрекъсната. Досега тя беше краткотрайна и изтичаше в края на 2022 година

С признатите промени ставката от 9% ще продължава да важи за доставката на храни, подобаващи за бебета или за дребни деца, бебешки пелени и сходни бебешки хигиенични продукти. Депутатите взеха решение още същият % да остане и за доставка на книги на физически носители или осъществявана по електронен път, както и за периодически печатни творби - вестници и списания. Остава и по-ниското Данък добавена стойност при настаняване в хотели.

Намаленото Данък добавена стойност за детски артикули бе препоръчано от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски през 2020 година във времена на надвиснала международна заплаха – пандемията от COVID-19. Тогава той-предложи и по-ниска ставка за книгите. Внесената от него, ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и зам.-председателя на партията Йордан Цонев корекция беше утвърдена от тогавашния парламент и всъщност съставлява сериозен обществен пакет.

 

„ Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за развъждане и развиване, без значение от обстановката, в която се намираме ”, написаха тогава вносителите, като показаха, че понижението няма да ощети действително бюджета (едва към 40 млн. лв. по-малко приходи), само че ще има сериозен обществен резултат върху фамилиите.

 

По създание тази мярка е единствената, която остана непроменена за двете години от началото на пандемията и все още единствената, която остава за непрекъснато, което значи, че се е потвърдила във времето.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР