Предложението на БСП минималната работна заплата да е половината от

...
Предложението на БСП минималната работна заплата да е половината от
Коментари Харесай

Бизнесът е против минималната заплата да е 50% от средната, синдикатите подкрепят идеята на БСП

Предложението на Българска социалистическа партия минималната работна заплата да е половината от междинната брутна за страната за предходните 12 месеца преглежда Националния съвет за тристранно съдействие. Министерствата на труда и обществената политика и на финансите са срещу, бизнесът също отхвърля препоръчаната смяна, която среща поддръжка от синдикатите.

 

След като стана ясно, че държавното управление няма желание да внася нов бюджет за идната година и минималната заплата остава замразена на настоящето равнище от 710 лева, от Българска социалистическа партия оферират смяна в Кодекса на труда в механизма за определяна на минималното заплащане. А точно тя да е половината от междинната работна заплата за страната – това е един от разновидностите и в признатата евродиректива.

 

Депутатът от левицата и ръководител на обществената комисия Георги Гьоков е изрично срещу заледяване на минималното заплащане в този момент и предвижда, че в случай че то не се вдигне със 140 лева след това ще би трябвало да се вдигне с 300 лева:

 

" При 710 лв. минимална работна заплата, действително от служащия или служителя се получават 549 лв. след удръжка върху приходите, а линията на беднотия за идната година ще е 504 лв., т.е. хората, които работят на минимална работна заплата, ще са на 45 лв. над новата линия на беднотия. Кой ще изясни, че работят, само че са работещи небогати, тъй като минималната работна заплата не им обезпечава заслужен живот? "

 

От своя страна бизнесът отбрани мнението, че минималната заплата би трябвало да се дефинира по механизъм, контрактуван със синдикатите, а не предлаган от депутатите. И подсети, че в седем стопански действия в страната са заети над 500 000 работещи, междинното заплащане сега е под 1500 лева, а заплащането по области също се оказва проблем.

 

" В 22 от общо 27 области в страната, междинната работна заплата е под 1500 лв.. В осем области в страната междинната работна заплата е под 1300, а в пет - под 1200. Приемането на минимална работна заплата от 850 лв. ще докара до това, че междинната работна заплата, отнесена към минималната работна заплата в тези пет области ще бъде 71 % ", съобщи Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

 

Синдикатите приветстваха законопроекта на Българска социалистическа партия. Димитър Манолов от КТ " Подкрепа " означи, че от години причините на бизнеса да се противи на договаряне на механизъм за минимална заплата са едни и същи:

 

" След като бъде направена тази първа стъпка, ние можем да създадем останалото – да уговорим минимални работни заплати по стопански действия - нещо, което безрезултатно се опитваме да създадем 4-5 година, в случай че не и повече ".

 

НСТС преглежда и законопроекти, свързани с оферти за преизчисляване на пенсиите, нови механизми за тяхната индексация, както и нови по-високи размери на помощите за фамилиите с деца.

 

 

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР