Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО

...
Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО
Коментари Харесай

Министър Лазаров: Пенсиите се вдигат с 12% от юли

Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО за 2023 година, е осъвременяване на всички пенсии с 12 % от 1 юли 2023 година Това сподели пред публицисти служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров  Лазар Лазаров Лазар Лазаров е роден на 18 март 1970 година в София.   Завършил е УНСС, компетентност, преди да влезе на съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт. 

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от актуалните 467 лева ще стане 523, 04 лева Средната пенсия ще порасне с 16.8 %. Онова, което планува също бюджетът, е и финансиране на подхванатите ограничения през 2022 година и уточни тази с осъвременяването на пенсиите. 

По думите му това в бюджетно изражение съставлява 23.6 % повишение на разноските за пенсии в този бюджет. В този бюджет това е с 3 милиарда и съвсем 700 млн. допълнително спрямо 2022 година, означи Лазаров. 

Той изясни, че процентът на нарастване на пенсиите се получава, като се регистрира повишаването на показателя на потребителските цени през миналата година. Съгласно Кодекса на труда това е хармонизираният показател на потребителските цени, оня, който се включва по европейските методики и оня, който служи за съпоставяне с всички страни членки на Европейски Съюз.

По него, за годишната инфлация към миналата година е 13 %, а растежът на междинния застрахователен приход за миналата година е 11 на 100. Следователно това прави 12 %, разяснява министър Лазаров. 

Като различен значим параметър общественият министър уточни общия размера на разноските, които са в системата на ДОО - малко над 21 милиарда Около 11 милиарда са приходите от осигурителни вноски, уточни той. По думите му за изплащането на социалноосигурителните компенсации и пенсиите ще бъде нужен спомагателен трансфер от страна на държавния бюджет в границите на малко над 10 млрд. 

Категорично желая да отбележа, е, че с този бюджет не се планува понижаване на социалноосигурителните компенсации, орязване на права, съобщи министър Лазаров. 

Той означи, че се планува и растеж в компенсациите, които ще бъдат в границите на краткотрайната нетрудоспособност заради смяна на главен индикатор – приходът, по който се внасят осигурителни вноски. 

Увеличение има и в още един параметър – предложение за нарастване на разноските с 3 млн. и половина, които могат да бъдат употребени за профилактика и рехабилитация на обезпечени, изясни министър Лазаров. По думите му това ще обхване към 5 хиляди души на тазгодишна база. 

Попитан дали се планува и нарастване на минималната работна заплата, министър Лазаров съобщи, че тя е увеличена от началото на 2023 година Действащото законодателство планува механизъм за нарастване на минималната работна заплата или по-скоро за установяване на минималната съществена заплата от 2024 година Действията ще бъдат подхванати през тази година дотолкоз, доколкото КТ планува да бъде избран до 1 септември нов размер на минималната работна заплата, разяснява той. 

По думите му непроменени остават осигурителните вноски и разпределението сред обезпечено лице и застраховател. 

Не се трансформират и правилата за погашение на компенсациите при безработица, които съставляват 60 % от междинния застрахователен приход на лицето, както и компенсацията за майчинство, което съставлява 90 % от осигурителния приход за избран интервал от време. По отношение на втората година на майчинство, то е създадено при условия на настоящо законодателство, добави той. 

Министър Лазаров означи, че Законът за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2023 година е създаден в изискванията на настоящо законодателство. Онова, което служебното държавно управление постоянно е споделяло, е, че създаването на бюджетните закони следва да бъде единствено върху настоящото законодателство. Всичко останало, което планува нови политики и ограничения, следва да бъде осъществено от постоянен кабинет, ясно парламентарно болшинство и носенето на отговорност за взетите политически решения, разяснява още министър Лазаров. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР