Предложението е такова, че с приетите промени при извънредни избори

...
Предложението е такова, че с приетите промени при извънредни избори
Коментари Харесай

Сегашните машини остават, ако не бъдат приети сканиращи устройства за бюлетини

Предложението е такова, че с признатите промени при изключителни избори ще се гласоподава смесено, а в случай че се одобряват другите публицистични оферти, на локалните избори есента ще се гласоподава с хартиена бюлетина, която ще се сканира от машина.

Това обясни ръководителят на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ. След като болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия одобри с изключение на връщане на опцията за гласоподаване с хартиена бюлетини, ненадейно беше утвърдено и неподкрепено от комисията да се даде опция за локалните избори да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, само че вотът да се регистрира посредством сканиращи устройства. 

" Тоест гласуването ще е напълно машинно ", изясни Чолаков.

" Дебатът занапред стартира дали въобще да се вкарват сканиращи устройства за преброяване на вота, и то тъй като са изразени прекалено много причини за това, че може да има някакви операции, свързани с гласуването ", сподели председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

" Естествено, че би трябвало да минимизираме и отстраняваме недействителните гласове. Затова в препоръчаната от нас технология сме разписали бюлетините да бъдат признати от машината, когато са действителни гласовете в тях. За да няма недействителни гласове. И за секционните протоколи машината ще ги отпечата ", аргументира се ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР