Предложението е придвижено към Министерския съвет без мотиви и без

...
Предложението е придвижено към Министерския съвет без мотиви и без
Коментари Харесай

Сменят ръководството на Фонда на фондовете непосредствено преди да разпредели €110 млн

Предложението е придвижено към Министерския съвет без претекстове и без чакания разбор на Европейската капиталова банка

Министерският съвет се готви да одобри предписание, с което да отстрани управлението на Фонда на фондовете (ФМФИБ) и вместо Надзорен съвет ръководството да премине в едностепенен модел. Това свидетелстват обществени документи и такива, които са изпратени за междуведомствено координиране .

Предложените промени не са съпроводени от публични претекстове и са на път да минат по бързата писта, без да бъдат взети поради предстоящите рекомендации от Европейската капиталова банка (ЕИБ) за оптималното ръководство на ФМФИБ и ББР.

" Фонд управител на финансови инструмент в България " ЕАД, прочут като Фонд на фондовете, е незаобиколим фактор в ръководството на европейски средства . Дружеството ще разпределя над 1.7 милиарда лева за новия програмен интервал до 2027 година Намеренията за промени съответстват с предстоящото отваряне до края на годината на първите поръчки в размер на 110 млн. евро.

В текста на предлагането до Министерския съвет не е упоменат Надзорен съвет. Истинските планове прозират зад желанията за унищожаване единствено на един член в предишно предписание, което ще докара освен до освобождението на членовете на надзора, а и автоматизираното ще уволни и тримата шефове, част от Управителния съвет. Такава административна хватка може да заблуди и специалистите в другите ведомства , към които са пратени документите за координиране.

Инициативата за унищожаване на надзорната конструкция на Фонда на фондовете не е съобразена с положителните практики измежду локални и интернационалните водещи финансови институции, които залагат на двустепенна система на ръководство.

От обществено наличната информация излиза наяве, че на 2 ноември тази година Министерството на нововъведенията и развиването (МИР) е заело Европейската капиталова банка (ЕИБ) да изготви рекомендации за оптималното ръководство на ФМФИБ и ББР.

Оценката се чака назад в границите на 8 месеца и по проект би трябвало да бъде употребена за насочна точка на всевъзможен тип следващи преструктурирания, в това число в системата на ръководство на Фонда . Задвиженият развой за смяна на модела, без това да е основано на контрактувания разбор, обезсмисля обсега на уговорката на Европейска инвестиционна банка, не е необорим и не е подложен на експертно разискване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР