Предложението е да се постигне дял от 33% на ВЕИ

...
Предложението е да се постигне дял от 33% на ВЕИ
Коментари Харесай

Българското председателство на Съвета на ЕС ще предложи по-високи цели за ВЕИ до 2030 г.

Предложението е да се реализира дял от 33% на ВЕИ в енергийния микс на Европейски Съюз през 2030 година

© Jean-Paul Pelissier Още по тематиката
Инсталираните ВЕИ мощности в света са достигнали връх през 2017 година

Въпреки това излъчванията въглероден диоксид набъбнаха за пръв път от четири години
7 юни 2018
Бизнес организациите с предизвестие за АЕЦ " Белене "

Искат експлицитна декларация, че няма да се ползват непазарни механизми
6 юни 2018
От 1 септември горивата ще са с 6% биодизел
29 май 2018
Зеленият ток ще се продава през борсата от 1 юли

До 1 януари 2019 година НЕК ще продължи да изкупува силата от ВЕИ и ще я продава на борсата, а по-късно покупко-продажбите ще вършат самите централи
26 апр 2018 На идното в понеделник (11 юни) съвещание на Съвета на енергийните министри, което ще се води от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще се опита да реализира единна позиция на страните членки за това какви би трябвало да са задачите на Европейски Съюз към 2030 година в енергетиката.

По време на съвещанието страните членки ще се опита да реализират общ метод по законодателния пакет " Чиста сила за всички европейци ". Той залага нови цели за енергийната успеваемост и дял на силата от възобновими енергийни източници до 2030 година, разпоредбите на Енергийния съюз (например кой ще следи постигането на заложените цели), както и за основаването на Агенцията за съдействие сред енергийните регулатори на страните членки (АСЕР). Проблемът е, че някои страни не желаят да правят отстъпка от контрактуваната още през 2014 година цел за 27% дял на ВЕИ в енергетиката, други поддържат миналогодишното предложение на европарламента за 35%, трети желаят повече, а четвърти - нещо по средата. Същото е и при определянето на търсената енергийна успеваемост.

Постигането на компромис сред страните членки от една страна и Европейския парламент от друга, до в този момент изглеждаше мъчно, само че с новите държавни управления в Испания и Италия, болшинството в интерес на нарасналите цели обаче наподобява към този момент е налице.

Вдигане на летвата

Сигналите от Брюксел през последните месеци бяха за обединяване по въпроса с дълготрайните цели на Европейски Съюз към 30% дял на ВЕИ и енергийна успеваемост. Според Euractiv.com обаче България, като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, ще показа искане за увеличение каузи на възобновимите енергийни източници до 33% от енергийния микс на общността до 2030 година и понижаване на енергийното ползване също с 33%. Изданието се базира на документ, публикуван от София, който демонстрира разновидностите, които ще бъдат обсъждани от министрите на енергетиката.

Новото болшинство

Подобен ход не е изненадваш, откакто Швеция, Франция, Португалия, Холандия и други желаеха завишаване на задачите, мотивирайки се с фрапантното поевтиняване на фотоволтаичните панели и вятърните турбини, както и с новите технологии за икономисване на сила. Освен това в Испания и Италия има нови ръководещи, които намерено се оповестиха за съкращения на въглеродните излъчвания и повече чиста сила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР