Предложението дойде от кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария ГабриелПреговорите

...
Предложението дойде от кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария ГабриелПреговорите
Коментари Харесай

Лидерите на партии в НС подкрепят идеята за отстраняването на Гешев

Предложението пристигна от претендента на ГЕРБ-СДС за министър председател Мария Габриел

Преговорите за нов кабинет започнаха с поврат в позицията на ГЕРБ-СДС за основния прокурор. Номинираната за министър председател Мария Габриел разгласи, че измежду целите й ще бъде оставката на Иван Гешев, съобщи Нова телевизия.

Четири дни преди връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление, претендентът за министър ръководител на ГЕРБ-СДС Мария Габриел стартира договаряния за поддръжка с останалите политически обединения в Народното събрание. Преди да беседва с останалите обаче разгласи целите в програмата първо пред своите. Задачата, която си сложи и изрично провокира най-вече реакции в Народното събрание е предложение за предварително премахване на основния прокурор Иван Гешев. Идеята получи утвърждението на всички политически обединения, с изключение на Българска социалистическа партия, които отхвърлиха, коментар.

Първи ден след оповестяването кандидатурата, Мария Габриел пое щафетата от водача на ГЕРБ и влезе в Народното събрание в опит да извърши непостижимото месеци наред – обединяване за постоянно държавно управление.

Посрещната с цялостна поддръжка в групата на ГЕРБ-СДС, Габриел даде поръчка първо пред своите съпартийци.

„ Заставам пред вас с възприятие на огромна отговорност. За огромната отговорност, която всички ние носим пред българите. Затова и основната дума на днешните срещи за мен ще бъде разговор ”, съобщи Габриел.

В търсене на разговор по цели като главен заложи правосъдна промяна, с първа задача:

„ В светлината на събитията последните седмици, първото, което ще направи министърът на правораздаването в моето държавно управление е да внесе пред Висшия правосъден съвет искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на правосъдната власт ”, сподели Мария Габриел.

Предложението на ГЕРБ-СДС незабавно получи съвсем цялостна поддръжка от останалите политически обединения в Народното събрание.

„ Да, добра концепция, тъй като сега има основано напрежение. Виждаме основано напрежение в обществото и то би трябвало да бъде преодоляно по един или различен метод. Ние си написахме домашното, разписахме законопроект за промени в Конституцията. Това е малко повече от преди една година ”, съобщи Мустафа Карадайъ.

„ Ние доста от дълго време споделяме, че основният прокурор е проблем в правосъдната система, дори не толкоз като персона, колкото като институция, която не предстои на надзор ”, съобщи Николай Денков, ПП-ДБ.

Подкрепата обаче не мина без подозрения за желанията.

„ Виждам отчитане на действителности, желая да видя дали това отчитане включва и основни хрумвания да дълбока смяна в прокуратурата и Висш съдебен съвет. Или просто освобождение от един изтощен, изхабен, изживял времето си кон, който към този момент не е потребен на страната си ”, съобщи Христо Иванов.

„ Смятам, че това е кукичка, която се подмята още веднъж на Политическа партия и „ доносническа България ”. Ние това нещо го приказваме от няколко години, радваме се, че ГЕРБ най-после започнаха да мислят като „ Възраждане ”, съобщи Костадин Костадинов.

Категорично „ за " пристигна и от Има Такъв Народ.

„ Г-жа Габриел направи сериозна поръчка с отношението си към основния прокурор и с опцията, в случай че има политическа воля, да се потърси неговата оставка. Категорично ще подкрепим един подобен факт ”, сподели Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

Българска социалистическа партия избраха да запазят безмълвие по тематиката. Така тяхната позиция остава неразбираема.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР