Предложение заплатата на кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да

...
Предложение заплатата на кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да
Коментари Харесай

Рекордна заплата - предлагат 7500 лева за кмета на Кюстендил

Предложение заплатата на кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да е към 7500 лв. ще гласоподават на идното си съвещание съветниците. На предходното съвещание докладната градоначалникът да взима 8490 лв. беше отхвърлно.

Размерът на градоначалническата заплата по норматив може да е до 90% от министерската заплата, разясниха финансисти. На предходното съвещание беше препоръчано кметът инж. Атанасов да взима близо 8500 лв., само че това не беше утвърдено. Сега е направено ново предложение, като на съвещанието на комисията по финанси четирима са гасували " за ", трима са се " въздържали ".

Заседанието на общинския съвет е на 29 декември, предадеБНР. Тогава ще се гласоподава и каква да е заплатата на ръководителя на Общински съвет. Ще се гледа и предложение за размера на възнаграждението на 37-те съветници. То ще е 70% от междинната заплата на общинската администрация, което ще направи към 800 лв. месечно.

" За да тръгне градът напред - и кметът, и съветниците би трябвало да взимат положително вънаграждение. Както и администрацията ", разясняват локални деятели.

Както " 24 часа " към този момент писа, всеки общински съвет дефинира самичък какъв брой ще вземе кметът.А таванът е закован от 2019-а - министерската заплата. В момента тя е 9436 лева и по отношение на нея всички общинари имат свободата да образуват кметското заплащане.

Именно тази опростена процедура докара до деформиране по места и сътвори парадокса кметове на градчета с по 10-20 хиляди души да получават повече от тези, които дават отговор за над 200 хиляди

До въвеждането на тези правила кметските заплати зависеха от размера на съответната община. За София да вземем за пример таванът беше 3100 лева, за огромните градове като Пловдив, Варна, Бургас - 2700 лева, за по-малките - надолу по скалата според от броя на жителите. Премахването на тази взаимозависимост всяка година води до нови странни обстановки. Нещо повече -дори добавките за " клас прослужено време " могатда са разнообразни, като тук-там той е закован категорично на 1% от главното заплащане за всяка прослужена година.

Васил Терзиев реши, че ще работи за 1 лев, а останалото ще подарява.Но заплатата на софийския кмет надалеч не е измежду първите в страната, без значение че по протокол постът се води 4-ият в България след ръководителя на Народното събрание, президента и премиера. Новият властник на София даже подари първата си кметска заплата в помощ на болно дете

Дарих първата си заплата като кмет за обезпечаване на храна на дете с малнутриция. Малнутрицията е междинна или тежка форма на недохранване. Получих 1466.97 лева за почти половин месец на поста. Задържах 1 лев, като алегорична моя заплата, а останалите подарих. Още през юли бях заречен, че ще подарявам заплатата си като кмет за дела и начинания на жителите. Това показа кметът на София Васил Терзиев в своя фейсбук профил.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР