Предложение за удостояване със званието Почетен гражданин на Община Плевен

...
Предложение за удостояване със званието Почетен гражданин на Община Плевен
Коментари Харесай

Предлагат създателя и художествен ръководител на детски хор „Звъника“ Ваня Делийска за почетен гражданин на Плевен

Предложение за почитане със званието " Почетен жител на Община Плевен " на Ваня Делийска - основател и живописен началник на известния детски хор " Звъника ", следва да бъде прегледано от отрасловата комисия в Общински съвет - Плевен. Вносител на предлагането е кметът на Общината Георг Спартански.

„ Една от най-достойните емблеми на град Плевен и неоспорим пример за детско певческо изкуство освен в страната, а и в доста други страни, е хорът „ Звъника ”, чийто основател и живописен началник към този момент 38 години е госпожа Делийска “, се споделя в предлагането от градоначалника до ръководителя на локалния парламент Мартин Митев, който е и ръководител на Комисията по Наредба №11 на Общински съвет - Плевен, за почитане със званието „ Почетен жител на Община Плевен “.

Г-жа Делийска е родена в с. Черни Вит. Средното си обучение приключва в плевенското Средно музикално учебно заведение „ Панайот Пипков ”, където учи в класа по оперно пеене на известната педагожка Дора Гложенска. Следва кариера на оперна певица в плевенската опера „ Христо Бръмбаров ”. Слизайки от сцената госпожа Делийска основава през 1984 година хор „ Звъника ”. Началото е сложено с към 15 деца, а новото столетие групировката посрещна с към този момент 150 девойки и момчета на възраст от 4 до 15 години. Днес „ Звъника ” се гордее със своите над 500 ученици, доста от които остават във групировката до абитуриентска възраст. Много и значими са оценките на „ Звъника ” през годините от национални и интернационалните състезания и фестивали. Голямо самопризнание за хоровата групировка са и думите на оперната прима Гена Димитрова: “Брилянтен, звънтящ полет на детски гласове и души. Звън от щастливи светове и души. Това са хор “Звъника ” и Ваня Делийска. ”, напомня в предлагането си Георг Спартански.

Званието “Почетен жител на Община Плевен ” се присъжда на български и задгранични жители за: извънреден дълготраен пореден принос и заслуги за развиването на Общината; изключителни достижения в региона на публичния, научния, стопанския, обществения, културния и състезателен живот; принос, обвързван с одобряване престижа на общината; дългогодишна обществено-полезна активност и действия, свързани със общественото подкрепяне и развиването на гражданското общество в общината; дарителство с непреходна стойност и социална значимост; за проявен извънреден подвиг. Писмено предложение за почитане могат да вършат: кметът на Общината; ръководителят на Общинския съвет; минимум 10 общински съветници; публични, професионални и креативен организации; Инициативни цивилен комитети в състав не по-малко от 30 души, образувани посредством съответна подписка.

Всички постъпили оферти се преглеждат първо от Комисията по Наредба №11 в състав: ръководителят на Общинския съвет, ръководителите на 10-те непрекъснати комисии и членовете на Постоянната комисия по „ Култура, вероизповедания и интернационална активност ” в локалния парламент.

До момента направените оферти са две: за Максим Горанов - български музикант и композитор, импортирано от 38 общински съветници и подкрепено с писмо от Плевенска филхармония, и за Ваня Делийска. И двете следва да бъдат прегледани на съвещание през м. април. При съответните решения от страна на Комисията ръководителят й и ръководител на Общинския съвет Мартин Митев внася предложенията за почитане със званието на съвещание на Общинския съвет.

Званието „ Почетен жител на Община Плевен ” се връчва на тържествено съвещание на локалния парламент за 15 май - Празника на Плевен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР