Предложение за поскъпване на цената на тока внесоха в Комисията

...
Предложение за поскъпване на цената на тока внесоха в Комисията
Коментари Харесай

ЕВН иска по-скъп ток

Предложение за повишаване на цената на тока внесоха в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) от EVN България. Дружеството желае цените на тока да се покачат от юли месец тази година.

Енергоразпределителното сдружение, което дава отговор за Югоизточна България, желае повишаване на силата за семействата с 6.9% за дневната консумация.

Ако КЕВР одобри предлагането дневната цена на тока в тази част на България ще коства на 0,18899 лв. без Данък добавена стойност на киловатчас. Към момента цената за потреблението на електричество денем е 0,17675 лв..

Дружеството желае и токът, употребен през нощта, да стане по-скъп. EVN България предлага повишаването на нощния ток с 5,4%. Това съставлява смяна на цента от актуалната 0,10043 лева за киловатчас на 0,10586 лв..

Едно домакинство в Югоизточна България употребява приблизително 200 киловатчаса дневна и 70 киловатчаса нощна сила. В момента сметката му е 50, 86 лв. с Данък добавена стойност. Ако КЕВР утвърди предлагането за повишаване на тока на EVN, тя ще стане 54, 25 лева или това 3, 39 лева повече.

От сдружението изясняват, че приблизително това би повишило цената на месечната консумация с 3,39 лева на домакинство. Изчислението е направено на база месечната консумация на едно приблизително домакинство в Югоизточна България.

Средно потреблението на домакинство е от 200 киловатчаса дневна сила и 70 нощна сила. Стойността на месечната фактура на домакинство с такова ползване би се трансформирала с 3,39 лева с включен 20% Данък добавена стойност, т.е. от 50,86 лева на 54,25 лева, осведоми EVN.

Дружеството акцентира, че в случай че КЕВР утвърди декларираните цени, ще се обезпечи на компанията краен доставчик EVN България Електроснабдяване разноските, с които да извършва лицензионните си отговорности за обслужването на над 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България.

Повишението и новите цени са калкулирани на база разноските на сдружението за миналата година и % на инфлацията.

По отношение на заявката за цени на EVN България Топлофикация от 1 юли 2018 година компанията предлага смяна на цената на топлинна сила с 1,76% от 82,91 лв/МВтч (без ДДС) на 84,37 лв/МВтч (без ДДС). /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР