Предложение: Нов данък в размер на поне 500 лева за

...
Предложение: Нов данък в размер на поне 500 лева за
Коментари Харесай

Предложение: Нов данък в размер на поне 500 лева за внос на коли втора ръка


Предложение: Нов налог в размер на най-малко 500 лв. за импорт на коли втора употреба.

Нов налог за импорт на коли втора употреба в размер на най-малко 500 лв..

Такава концепция показа министърът на превоза Георги Гвоздейков.

Целта на новата ставка е парите да се събират в специфичен фонд, посредством който жителите да бъдат подкрепени в закупуването на електрически автомобил.

От Асоциацията на вносителите на коли в България обаче обявиха, че новият налог само ще докара до скок в цените на колите втора употреба.

По данни на Министерството на превоза вносът на коли втора употреба в България на годишна база надвишава 300 000 автомобила.

Поради тази причина те считат, че новата ставката ще се трансформира в добър инструмент за пълнене на държавната хазна.

Какъв обаче е броят на електрическите коли в България на фона на всички останали?
11 000 електрическия автомобил при автопарк от общо 2.4 милиона.
Основният проблем тук е цената, защото за най-ниския клас електрическа кола би трябвало да платим най-малко 30 000 лв..

От отрасловото ведомство изясняват, че концепцията на новия налог е основаването на тласъци за потребление на новите технологии в автомобилостроенето. „ Дискутира се вносът на остарял автомобил да бъде обложен с такса, която да се заплаща от вносителите. Целта е средствата да бъдат събирани във фонд, който таргетирано да подкрепя закупуването на електрически коли. Конкретните параметри на тази мярка към момента се разискват ”, написа в позицията на МТС.

Според Асоциацията на вносителите на коли обаче спомагателен налог единствено ще вдигне цената на колите втора употреба. „ Това нас по никакъв метод няма да ни засегне, ще засегне крайните консуматори през цената. Може да се измислят други тласъци за пазаруване на нови коли ”, твърди ръководителят на Асоциацията Христо Христов.

От Сдружението на автомобилните сервизи напомнят, че по-висока цена за автомобил втора употреба не значи, че жителите могат да се пробват да пестят от поддръжка на колата.
„ Новите притежатели на коли, в случай че желаят да защитят инвестицията,
за която може да са дали и последните си пари, визитата при сервиз е неизбежно ”, споделя притежателят на автосервиз Румен Дунев.

Остава въпросът и какво предизвика потребността от новия налог при съществуване на еко такса. „ Тя беше въведена през 2005 година и от този момент България стана морга за коли от Западна Европа. Плащаш един път и внасяш най-старата кола ”, напомня още Христов. Съмнения има и за ефикасността на налога като инструмент за пълнене на хазната. Предложения има и в други направления – всички коли да се обслужват в регистрирани сервизи.

Експертите споделят, че сходен финансов тласък може да докара до повече закупени електрически автомобили. Трябва да посочим обаче, че междинната цена на една  е 30 000 лв.. Скъпо, само че в композиция с други тласъци може да докара до позитивен резултат, споделят от АСЕАБ. „ Допълнителните тласъци като гратис паркиране, съвсем гратис зареждане – те са същинските тласъци ”, показва Борис Колев. Освен това не е нужно парите за електроавтомобил да се дават вкупом. „ Парите за гориво на месец са колкото една лизингова вноска. Цените падат, а и електрическите коли са доста по-евтини от техните аналози ”, добавя Колев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР