Предложение на депутати от ДПСЗатворът за репресираните да дава право

...
Предложение на депутати от ДПСЗатворът за репресираните да дава право
Коментари Харесай

Наборната служба да се приема за стаж за всички

Предложение на депутати от Движение за права и свободи
Затворът за репресираните да дава право на пенсия

Подготвили са промени в КСО

Периодът, през който човек е бил на наборна военна работа, да се признава за трудов стаж за всички жители, оферират депутати от Движение за права и свободи с промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), които са импортирани в Народното събрание.

В момента, с цел да се пенсионират за стаж и възраст, мъжете би трябвало да са навършили 64 години и 5 месеца и да имат 39 години и 2 месеца стаж. Като в тези случаи наборната военна работа се признава за трудов стаж. Същевременно обаче хората, които нямат този стаж, имат право да се пенсионират при навършване на 66 години и 10 месеца, в случай че имат най-малко 15 годни автентичен застрахователен стаж. Като съгласно дефиницията в КСО, за установяване на действителния застрахователен стаж при този вид на пенсиониране в този момент не се включва наборната работа. Именно това от Движение за права и свободи оферират да се промени.

Наборната военна работа не основава трудово правно отношение, само че е била наложителна за всички, подлежащи на наборна военна работа, показват депутатите в претекстовете си. Освен това актуалната обстановка основава неравнопоставеност сред хората, тъй като за едни наборната работа се призвана за стаж, а за други - не.

При разновидността на по-късно пенсиониране, единствено с 15 години автентичен трудов стаж, от Движение за права и свободи оферират за стаж да се признава и времето, през което репресираните в интервала от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което след навършване на 16 години не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани.

В момента в КСО е посочено, че времето, през което уволненият при задържане от органите на властта е останал без работа, се признава за стаж, в случай че той не е бил притеглен като обвинен или е бил оневинен или наложеното наказване отнемане от независимост е прието по съответния ред за безпричинно. По същия метод от Движение за права и свободи желаят и времето, през което репресираните са били в затвор, да им се брои за стаж.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР