Предложение да се разреши генерично заместване на лекарства в условията

...
Предложение да се разреши генерично заместване на лекарства в условията
Коментари Харесай

Опит да се позволил генерично заместване на лекарства в извънредното положение пропадна в зародиш

Предложение да се позволи генерично заменяне на медикаменти в изискванията на изключителното състояние пропадна още в зародиш след остра реакция от страна на лекарското съсловие. Преди ден Министерството на здравеопазването разгласява предложение за смяна в своя разпоредба за разрешаване на генеричното заменяне, при което фармацевтите заменят един постановен артикул с различен медикамент със същото интензивно вещество в същата лекарствена форма и дозова единица. Срещу концепцията остро реагираха от сдружението на общопрактикуващите лекари, съгласно които генеричната подмяна е замяна на предписаното от лекаря лекуване. Малко по-късно предлагането беше свалено от публично разискване.

Във вторник от съсловната организация на фармацевтите – Българския фармацевтичен съюз разясниха, че предлагането е целяло да обезпечи опция в изключителната обстановка пациентите да не разкарват по няколко пъти сред лекаря и аптеките, когато конкетно лекарство липсва. Оттам припомниха, че единствено в три страни от Европейския съюз - Австрия, България и Малта, генеричното заменяне не е позволено.

“Това (генеричното заместване) на процедура е съблюдаване на предписаното лекуване и не се подменя волята на лекаря. Генеричното заменяне е нормална процедура в другите страни, то води до икономисване на обилни обществени запаси, а в изискванията на пандемията щеще да помогне да се лимитират оптимално контактите на пациентите с повторни визити при медицински експерти или аптека, в търсене на наставления лекарствен артикул, каквито са и напътствията на Националния действен щаб “, се споделя в позиция на ръководителя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова.

Според нея след разпространяването на информацията за предлаганата смяна, някои заинтригувани страни са реагирали извънредно отрицателно, в това число посредством дезинформация и по тази причина предлагането беше свалено от уеб страницата на здравното министерство.

В момента фармацевтите нямат право на генерична подмяна когато лекарството е предписано от лекаря с неговото комерсиално название. И в случай че аптеката не разполага с наставления лекарствен артикул, фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа. В актуалната обстановка при липса на съответен артикул пациентът би трябвало или да обикаля аптеки до момента в който го откри или при систематична липса да се върне при лекаря за нова рецепта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР