Предложената от премиера Бойко Борисов за социален министър Деница Сачева

...
Предложената от премиера Бойко Борисов за социален министър Деница Сачева
Коментари Харесай

Деница Сачева, новият министър, върна 40 000 деца в клас

Предложената от премиера Бойко Борисов за обществен министър Деница Сачева в този момент е заместник-министър на образованието.

В МОН Сачева дава отговор за приобщаващото обучение – за децата със специфични просветителни потребности, със заложби, както и за деца от обществено слаби фамилии.

Активно работи за дигитализацията на образованието, както и за модернизацията на учебните заведения. В нейния сектор е и политиката за българските учебни заведения зад граница и лекторатите по български език. По нейно предложение бе предпазен пред Европейска комисия план за над 100 млн. лева за цифровизация на междинното обучение у нас.

Ден преди министър председателят да разгласи номинацията за обществен министър, Сачева бе в Истанбул, където за първи път българският език влезе в образователната стратегия на Истанбулския университет. Постигна и договореност за откриване на компетентност по български език там и за българска секция в библиотеката на университета.

Под управлението на министър Вълчев Сачева директно отговаряше за една от най-успешните политики в държавното управление - връщането на над 40 хиляди деца в клас.

По нейно предложение учениците от частни учебни заведения към този момент имат стипендии. Реакцията ѝ бе във връзка това, че най-хубавият състезател на републиканското състезание по баскетбол през 2017 година Андрей Петков бе лишен от стипендия, тъй като е възпитаник в частно учебно заведение.

По време на мандата си Сачева закри два интерната за деца - в с. Драгоданово, Сливен, и в с. Керека, Габрово. Първият беше нашумял със кавги и престъпни прояви.

Сачева бе заместител в общественото министерство в кабинета “Борисов 2 ”. Тогава тя работеше по промени в Семейния кодекс и разпоредбите за осиновяване, които бяха готови напълно, само че по този начин и не влязоха в Народното събрание.

Бъдещата обществена министърка осинови 10-месечното момченце Виктор. “Винаги съм знаела, че ще осиновя дете. Майка ми е осиновено дете, а аз обичам да се дълбая в аргументите и следствията. Отгледана съм от баба и дядо. Те осиновили майка ми преди към 60 година и знам прелестно, че хората се свързват с обич, а не с кръв ”, описа Сачева искрено за това в обществените мрежи.

Тя се занимава интензивно с щедрост. През 2012 година бе номинирана за Човек на годината поради нейните акции за сирийските бежанци.

Родена е на 2 ноември 1973 година в София. Магистър по връзки с обществеността от Факултета по публицистика и всеобща връзка към СУ и магистър по здравен мениджмънт от университет “Проф. доктор Асен Златаров ” в Бургас. Дипломиран бакалавър по обществена педагогика от ЮЗУ.

Започва кариерата си в общественото министерство - от експерт до началник бранш в Националния център за обществено подкрепяне. През 1999 година е шеф на дирекция “Международно съдействие, европейска интеграция и планове ” в НЗОК. През 1999 - 2001 година е шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето, като дава отговор за връзките с интернационалните институции, МВФ, Световната банка и Европейска комисия. От 2016 година до април 2017 година е зам.-министър на труда и обществената политика. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР