Предложената от Европейския съюз такса на дигиталните компании не е

...
Предложената от Европейския съюз такса на дигиталните компании не е
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Цифровият налог в ЕС е съвместим с глобалния корпоративен данък

Предложената от Европейския съюз такса на цифровите компании не е несъвместима с проектите за най-малък световен корпоративен налог, съобщи в четвъртък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Тези два данъка не са в несъгласие, те са по-допълващи се, защото при развиването на нашия дигитален налог ние подсигуряваме, че той не е дискриминационен и че няма да има двойно данъчно облагане ", увери тя.

На конференция преди срещата на върха на Г-7 в Обединеното кралство Фон дер Лайен дефинира напредъка в световните данъчни договаряния като " доста позитивен ", само че добави, че предлагането първо би трябвало да бъде признато от страните членки на групата Г-20 и от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък адресира опасенията, изразени от Унгария, Полша и Ирландия, като акцентира, че съглашението на групата Г-7 по отношение на световния корпоративен налог " не позволява всички въпроси, които ще зародят на национално равнище ", и че институциите на Европейски Съюз ще не престават да работят по детайлностите в бъдеще.

Лидерите на Европейски Съюз също по този начин означиха, че ще кажат на английския министър председател Борис Джонсън по време на срещата на върха на Г-7, че Англия и Европейски Съюз към този момент са се споразумели за протокола, уреждащ комерсиалните договорености в Северна Ирландия, и че Обединеното кралство би трябвало да го ползва и да не прави едностранни промени.

Фон дер Лайен съобщи, че протоколът е " единственото решение " за отбягване на твърда граница на остров Ирландия (между Република Ирландия като част от Европейски Съюз и Северна Ирландия като част от Обединеното кралство) и че тя към момента вижда " съществени пропуски " в използването му от страна на Англия.

" Ще обсъдим това на тристранна среща в Корнуол дружно. Решени сме да създадем всичко, с цел да запазим мира и стабилността на остров Ирландия. Важно е надълбоко да се почита протокола ", сподели тя на конференция.

Шефът на Европейска комисия акцентира, че и двете страни са подписали механизъм за споразумяване на разногласия, с капацитет за коригиращи ограничения, които могат да бъдат подхванати, само че не посочи какви дейности би подхванал Европейски Съюз, в случай че Англия не съблюдава протокола.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР