Предложената от Булгаргаз цена на газа за септември е със

...
Предложената от Булгаргаз цена на газа за септември е със
Коментари Харесай

Газът следващия месец ще струва 350 лв.

Предложената от " Булгаргаз " цена на газа за септември е със 17% по-висока от тази през август. Така прогнозната цена за месеца е към 350 лв. на мегаватчас, разгласи Деница Златева, изпълнителен шеф на газовия снабдител, след откритото съвещание на енергийния регулатор по тематиката.
По време на самото съвещание тя разгласи, че компанията ще изиска на 1 септември по-голямо нарастване от към този момент импортираното в деловодството на регулатора. " Имаме контрактуваните количества по азерските доставки. Имаме две частични карга полутечен природен газ и имаме количество, което беше изтъргувано на аукциона на газов хъб " Балкан " на една извънредно конкурентна цена от доставчика, който завоюва този търг ", изясни Златева, представена от БНР.
Цената, на която " Булгаргаз " продава синьо гориво през август, е 298,29 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). На 11 август " Булгаргаз " внесе своето предложение за цена за септември и въз основата на него специалистите на КЕВР предложиха цената за септември да е 315,61 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това е и цената, която през вчерашния ден регулаторът предложи въз основата на импортираното все още предложение. Окончателното решение обаче ще бъде взето на 1 септември.
В отговор на въпрос Златева разгласи, че " Булгаргаз " извършва контракта към " Газпром " и всеки ден изпраща поръчки за доставка на контрактуваните количества, а в отговор се получава удостоверение за нулеви количества за идващия ден. Това разгласи в телевизионно изявление в понеделник и министър председателят Гълъб Донев. " Разговорите са на политическо равнище. На този стадий сдружението извършва единствено в този момент съществуващия контракт. Банкови преводи не могат да се вършат ", добави Деница Златева, представена от Българска национална телевизия. Според ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов договаряния с " Газпром " няма да доведат до търсения резултат. Причините съгласно него са от всевъзможен темперамент - механически, стопански, финансови и геостратегически. Аз съм споделил моята позиция и смятам, че такива договаряния няма да доведат до резултата, който се търси, сподели той. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР