Предложен е от зам.-главния прокурор Иван ГешевЕдинодушно прокурорската колегия на

...
Предложен е от зам.-главния прокурор Иван ГешевЕдинодушно прокурорската колегия на
Коментари Харесай

Димитър Франтишек оглави временно спецпрокуратурата

Предложен е от зам.-главния прокурор Иван Гешев

Единодушно прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) избра Димитър Франтишек да оглави краткотрайно Специализираната прокуратура, откакто при започване на октомври колежката му Даниела Начева се отдръпна от поста.

Франтишек е предложение на някогашния началник на спецпрокурорите, в този момент зам.-главен прокурор Иван Гешев. Той има над 17 година стаж в правосъдната системата, като е почнал работа като следовател в Окръжния следствен отдел в Силистра. След това се е трансферирал в София. От 19 март т.г. е зам.-шеф на Специализираната прокуратура.

" Няма никакви учредения да се одобри, че заместникът на административния началник на Специализираната прокуратура Димитър Петров няма качествата краткотрайно да управлява тази прокуратура. Публикации в избрани медии, касаещи негови действия, които други медии съобщили не дават отговор на истината. Те са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното държание на притежателите на тези медии. Това е същинската причина за зародилата акция против Димитър Петров ", съобщи основният прокурор Сотир Цацаров.

Коментарът на Цацаров бе мотив изявления, че Франтишек има дисциплинарно наказване за случай от 2017 година, за който се твърдеше, че нападнал деветокласник, защото го прередил на опашка пред учебна лавка. Както " 24 часа " писа, против прокурора няма сходна глоба. През юни м.г. градският прокурор на София Емилия Русинова му постанова най-лекото наказване „ забележка “. То обаче е анулирано от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет на 27 септември м.г. Решението на Висш съдебен съвет, с което не е наложено наказване на Франтишек, не е обжалвано в съда и е влезнало в действие.

Миналата седмица прокурорската гилдия реши преди рокадата за шефското място да изслуша досегашната началничка Начева и Франтишек, само че през днешния ден правосъдните кадровици се отхвърлиха от това. Главният прокурор изясни, че е имал среща с двамата прокурори и не открил проблем
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР