Предлагат сградата да бъде прехвърлена на Център за специална образователна

...
Предлагат сградата да бъде прехвърлена на Център за специална образователна
Коментари Харесай

Дойче шуле се отказва от сградата на бившата данъчна служба

Предлагат постройката да бъде трансферирана на Център за специфична просветителна поддръжка – Русе

Дойче шуле се отхвърля от разширение въз основата си в постройката на някогашната данъчна работа на ул. “Рига “ в Русе.

Затова кметът Пенчо Милков предлага на общинските съветници парцелът да се даде на Център за специфична просветителна поддръжка – Русе. Такова искане е постъпило от шефа на ЦСОП-Русе поради зародила належаща нужда: наклонност за увеличение броя на децата със специфични просветителни потребности в гимназиален стадий (7г.-18г.),спецификата на държанието им, обуславяща развиване на спомагателни умения, самостоятелно образование и потребността от в допълнение съоръжение, осведоми.

През април 2022 година с решението на Министерски съвет парцелът бе трансфериран безплатно на Община Русе за реализиране на просветителна активност посредством СУПНЕ „ Фридрих Шилер “. През юли обаче шефът на Дойче шуле е изпратила писмо до Общинския съвет, в което показва мнение за отпадане на нуждата от даване на парцела за потребностите на просветителната активност на образователното заведение. Причините са наклонност към понижаване на броя учениците в общообразователните учебни заведения на територията на Община Русе, планувания брой паралелки съгласно Стратегията за развиване на учебното заведение за образователната 2023г./2024г. и задоволителна наличност на стаи/кабинети след реконструкции до началото на 2024г./2025г.

След питане до РУО-Русе, излиза наяве, че нито една просветителна институция, като се изключи ЦСОП – Русе, не демонстрира интерес към недвижимия парцел. А съгласно решението на държавното управление постройката би трябвало да се употребява за просветителни потребности.

„ Предвид стартиралата образователна 2022г./2023г и належаща потребност за незабавно обезпечаване на подобаваща материална база, нужна за облекчаване на характерните потребности на учениците от ЦСОП-Русе, а точно обезпечаване на обособена, спомагателна постройка – с различен вид съоръжение, осигуряваща благоприятни условия за развиване на спомагателни умения и компетентности, в която да се организират на практика часове по специалности на деца с тежки форми на ментални болести, паметов недостиг и хиперактивно държание, деца със специфични просветителни потребности и характерно държание, импортирам предложение Общински съвет Русе на постоянната на 13.10.2022 година, да разиска изключителната значимост на този публично важен въпрос, който да бъде решен в най-кратки периоди “, споделя кметът Пенчо Милков.

Затова той предлага да се предложи на държавното управление да промени решението си от април 2022 година, като промени просветителната институция, която ще употребява трансферираната безплатно постройка – вместо СУПНЕ „ Фридрих Шилер “ – гр. Русе да бъде „ Център за специфична просветителна поддръжка – Русе (ЦСОП-Русе) “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР