Предлагат риба с изтекъл срок на годност, предупреди председателят на

...
Предлагат риба с изтекъл срок на годност, предупреди председателят на
Коментари Харесай

Предлагат риба с изтекъл срок на годност, предупреждават Активни потребители

Предлагат риба с изминал период на валидност , предизвести ръководителят на Българската национална асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов. Пред БНР той изясни, че макар самоконтрола на комерсиалните вериги и наблюдението на клиентите, които четат етикетите , на пазара има остаряла риба.

Ние като консуматори не обръщаме задоволително внимание и самите вериги също са създали пропуск , дали е преднамерено или не, няма огромно значение. Контролният орган също не е забелязал такива пропуски.
По-важното е, че има 1400 случая, докладвани в Европейската система, за съществуване на тежки метали в риба . Нито един от тях не идва от България, изясни Николов.

Според него, сходен проблем е сигнал, че най-вероятно проби за годността на рибата, не се правят. Неговата организация е стимулирана да направи подобен тест.

Оказа се, че от 12 изследвани риби, в една беше открито превишение на нормата за олово . Тази риба беше балтийска шпрота , която на етикета беше преведена като цаца.

Установихме още няколко такива разминавания в наименованията на рибите - или етикетите са погрешно преведени, или са обозначени с друго име . Имаше една сьомга, която въобще нямаше присъщия розово-червеникав цвят, а по-скоро беше бяла .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР