Предлагат нови промени в Кодекса на труда, които предвиждат служителите

...
Предлагат нови промени в Кодекса на труда, които предвиждат служителите
Коментари Харесай

Какви права имаме при работа от вкъщи?

Предлагат нови промени в Кодекса на труда, които плануват чиновниците да не дават отговор на служебни имейли, когато не са в работно време. Това ще се случва без значение от уговорения метод на работа – от разстояние, хибриден или в пространствата на работодателя.

" Алиансът на софтуерната промишленост приема с огромен почит предложенията на Министерството на труда и обществената политика за споразумяване е регламентиране на изискванията на труд от разстояние, което в днешно време е извънредно належащо. Същевременно откриваме някои притеснителни регламентации, които нарушават гъвкавостта ", сподели ръководителят на Управителния съвет на Алианса на софтуерната промишленост Андреана Атанасова в студиото на " България заран ".

Като образец тя уточни условието, въвеждано в Кодекса, да се уточни мястото на работа в самостоятелния трудов контракт. Според нея това лимитира в огромна степен опцията на работещите от разстояние да се местят на разнообразни места.

" Това би могло да бъде по-гъвкаво. Да, има практики, когато мястото се урежда в самостоятелните контракти, само че това е, когато имаме регламентирано непрекъсната работа от разстояние. Нашето предложение беше да се направи диференциация сред непрекъснато или непостоянно полагане на труд от разстояние. Не беше възприето ", изясни Атанасова пред Bulgaria ON AIR.

Целта на уреждането на въпроса за безвредни и здравословни условия на труд би трябвало да е ангажимент на работодателя. С въвеждането на условия за регламентиране на изискванията на работа от разстояние условието пада върху служащия, посочи ръководителят на Управителния съвет на Алианса на софтуерната промишленост.

" В препоръчаните промени на Кодекса на труда се регламентират правата на служащия да има правото на така наречен " изключване ". Виждаме проблем, който слага в неравностойно състояние тези, които ще правят работа от разстояние и тези, които работят на място в офис ", съобщи Атанасова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР