Предлагат ни още от вече познатотоНищо не предполага повишаване на

...
Предлагат ни още от вече познатотоНищо не предполага повишаване на
Коментари Харесай

Слави Василев: Няма предпоставка за по- висока избирателна активност

Предлагат ни още от към този момент познатото

Нищо не допуска повишение на изборната интензивност, защото не виждаме нови политически обединения, нито нови политически лица, нито нова политическа идеология на терена, която да активизира тези гласоподаватели, които са спрели да се разхождат до урните. Повечето от тях знаят, че това не поражда политически смисъл за тях. Това е изключително видно след държавното управление на " сглобката ", което беше дотам противоестествено, че обезсмисли ходенето на избори. Това разяснява политолога Слави Василев в изявление за Агенция " Фокус " по отношение на идните избори и бъдещия 51-ви парламент.

" Предизборните послания на другите партии и техните платформи би трябвало да са сърцевината на една акция, само че в България това от дълго време не е по този начин, тъй като партиите бързо не помнят стратегиите си, откакто влязат в Народното събрание, където властта се кове въз основа не на политики, убеждения или идеология, а се кове въз основа на чисто партийни ползи и аритметики, а стратегиите са второстепенни ", изясни Василев.

Слави Василев разяснява и упованията на социолозите по отношение на опцията в 51-ия парламент да има до девет политически сили: " Напълно натурален е стремежът на гласоподавателите да търсят политически партии и политически обединения, които да излезнат от този политически застой, в който България е влезнала с тези водещи политически обединения (бел. от ред. - ГЕРБ, Движение за права и свободи и др.) ".

Но акцентира, че социологията не постоянно съумява да регистрира всички вероятни сюжети, давайки образец с " Величие ", които съумяха да влязат в 50-ия парламент, само че не бяха регистрирани в изследванията на организациите.

Политологът разяснява и препоръчаната формула на кабинет с надпартийна фигура за министър-председател от вида на Марио Драги:

" В българския политически живот надпартиен министър-председател не значи безусловно нищо. В момента Димитър Главчев е точно, сякаш, надпартиен, въпреки и да е някогашен ръководител на Народното събрание. Ако видите неговия рейтинг, това ще ви отговори на въпроса доколко този кабинет провокира удивление у жителите. Бих споделил близо до нулата.

Надпартийни кабинети, чиято отговорност е незнайна, чиито задължения към главните политически партии са незнайни за обществото, не би могъл да бъде трайна и устойчива формула.

Опитът на Кирил Петков да предложи надпартиен кабинет вид " Марио Драги ", е опит да каже на гласоподавателите " Аз би трябвало да направя коалиция с Пеевски и Борисов, тъй като няма по какъв начин, само че желая да ви излъжа, представяйки ви кандидатура за министър-председател, която е равноотадалечена от всеки един от нас  - политическите водачи ", счита той.

Василев не вижда и излаз в основаването на нова " евроатлантическа коалиция ": " Коалиции, учредени на евроатлантически полезности, не създават нищо. Примерът Денков е аргументът, който удостоверява това. Българският гласоподавател неслучайно не отиде да гласоподава след кабинета " Денков ", тъй като те видяха, че всичко това, което се приказва по малките екрани, радиата и в интернет пространството, от страна на политиците, на процедура е безусловно отдалечено от истината ".

Според него ново държавно управление от вида на " сглобката " няма по какъв начин да има триумф и неизбежно ще се провали.

" Това е проблем, който ще продължи да се репликира, до момента в който не се промени изборната система или политическата система, или до момента в който не влезне Радев в политиката – в директен конфликт с Борисов ", безапелационен е той.

Политологът счита, че за осъществяването на структурни промени на политическата система у нас могат да бъдат открити нужните парламентарни болшинства, само че акцентира, че систематичните партии печелят от актуалната фрагментирана среда: " Проблемът не е дали политическите партии могат. Те могат да трансформират всичко, ще намерят болшинство. Проблемът е, че не могат да се схванат. Структурната смяна на политическата система или смяна на изборната система няма да може да се осъществя в идващия 51-ви парламент. Тези хора, които ръководят през днешния ден, тази пропорционална система, на която жителите им е писнало да гласоподават и в която купеният избор заема процентно съответствие задоволително, че да вкара две парламентарни групи, тези партии нямат интерес да трансформират системата ".

Слави Василев вижда като единствена опция за политиката у нас президента Румен Радев, който да излезе на политическия терен със своя партия и персонално да я поведе в търсене на излаз от рецесията.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР