Предлаганите промените в Кодекса на труда да се фиксира точно

...
Предлаганите промените в Кодекса на труда да се фиксира точно
Коментари Харесай

Експерт: Предложението за фиксирано работно място за дистанционно работещите е вид ограничение

Предлаганите измененията в Кодекса на труда да се фиксира тъкмо несъмнено работно място за отдалечено работещите всъщност е тип ограничаване. Това сподели в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “ специалистът по безвредни и здравословни условия на труд Дамян Станев.

По думите му по този метод се излиза отвън хипотезата за отдалечена работа и навлиза в хипотезата работа от у дома. " Аргументът на работодателите е, че работещият може да се самотравмира и това автоматизирано да бъде заведено като трудова акцидент. Тезата от страна на работодателя е, че той не може да носи отговорност за лице, което се намира отвън територията на обекта или предприятието, за което той има директна отговорност да обезпечава безвредни и здравословно условия на труд, “ означи той, като съгласно него предлаганите промени не биха довели до позитивни резултати и за работещите, защото за тях това е едно в допълнение задължение.

Според Дамян Станев би следвало да бъде променен освен Кодексът само че труда, само че също по този начин забележителна част нормативни документи, които регламентират и аргументите и метода, и механизма на настъпване на злополуките. " Отговорността на работодателя във връзка с трудовите злополуки би следвало да бъде директно обвързвана с реда и метода на реализиране на активността по трудовото отношение. “ За него е нелогично работодателят да носи отговорност за работещия при произшествия и злополуки, случили се по път от и към работното място, същото се отнася и за произшествия и злополуки настъпили при работа от у дома.

Тези спомагателни ограничавания, които са препоръчани, съгласно него стартират да натежават. Дамян Станев изрече също мнението, че всяка регулация, която в допълнение усложнява работата и основава спомагателни трудности, е контрапункт на по-ефективна продуктивност на една компания. " Колкото повече регулации, толкоз по-голяма административна тежест и спомагателен запас от страна на бизнеса за използването на сходни условия. Важно да се промени фокуса по посока на по-висока продуктивност на труда и по-висока успеваемост на компаниите, и в частност да се реализира по-висока конкурентост. “

" Според мен би трябвало да се обърне повече внимание на фактическото положение и по какъв метод работещият може да бъде най-ефективен. Това е нещото, което интересува работодателя. Тук не са нужни нови регламенти, а да се търсят малко по-различни подходи, “ безапелационен е специалистът по безвредни и здравословни условия на труд Дамян Станев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР