Предлаганите промени в Закона за съдебната власт спрямо организациите на

...
Предлаганите промени в Закона за съдебната власт спрямо организациите на
Коментари Харесай

И Съюзът на юристите се възпротиви на промените в Закона за съдебната власт

Предлаганите промени в Закона за правосъдната власт по отношение на организациите на магистратите са антидемократични и дискриминационни. Депутатите тласкат страната към тъпчене на Конституцията и интернационалните правила, а задачата е да се отслабят професионалните сдружения на юристите и да се приглушат изявите им. Това написа
Съюзът на юристите в България в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и представено от " Правен свят ".

Законопроектът беше импортиран от депутати от парламентарните групи на ГЕРБ и на " Обединените патриоти " и до момента против него са се оповестили Съюзът на съдиите и 19 неправителствени организации.

Предлаганите промени в закона не разрешават на професионалните организации на юристите да се финансират от източници отвън членския импорт и дарения. Освен това се не разрешава присъединяване на магистратите в управителните органи на сдружения на други адвокати, което директно визира Съюза на юристите. " Абсурдно е съдии и други магистрати да не могат да вземат участие в ръководството на СЮБ, организация, която самите те са основали ", написа Съюзът на юристите.

Организацията разяснява, че се обръща към Борисов, тъй като единствено той като ръководител на ГЕРБ и министър председател може да провокира изключително съвещание на парламентарните групи на ръководещата коалиция.

В писмото се дава образец с план, с който съюзът е спечелил финансиране по стратегия " Правосъдие " на Европейската комисия с 20% съфинансиране със лични средства, контракт за който следва да бъде подписан в околните дни. Той е за система за единна идентификация на правосъдните актове, която ще бъде безплатно предоставена на Висшия правосъден съвет и българските съдилища.

Задължение на всяка страна е да поддържа, развива и даже да финансира организации от неправителствения бранш, чиято активност по принцип е ориентирана към подкрепяне на държавното ръководство, предвид на професионалния си потенциал, който имат тези организации и опцията с по-малко средства да се реализират по-добри резултати ", написа Съюзът на юристите до Борисов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР