Предлаганите промени в Изборния кодекс и днес разгорещиха страстите в

...
Предлаганите промени в Изборния кодекс и днес разгорещиха страстите в
Коментари Харесай

НС събра кворум от третия опит

Предлаганите промени в Изборния кодекс и през днешния ден разгорещиха пристрастеностите в Народното събрание. ГЕРБ-СДС оповестиха, че няма да влизат в пленарната зала, преди разглеждането на изборните правила. Поканиха на диалози другите парламентарни групи, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " не се отзоваха, само че излязоха с контрапредложение за желаните промени.

Рано тази заран пленарната зала остана полупразна. ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " не влязоха. Регистрираха се единствено 89 депутати.

" Да кажа за протокола, че предпочитание за работа имат ПГ на Движение за права и свободи, " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " Български напредък ", останалите към този момент нямат такова предпочитание ", сподели председателстващият съвещанието Йордан Цонев.

И при втория опит- кворум в Народното събрание нямаше - записаха се 92-ма. Народно събрание събра кворум едвам от третия път, когато се записаха 155 депутати и парламентарният надзор стартира.

Докато " Продължаваме промяната " и " Демократична България " дадоха поръчка още през вчерашния ден да не влизат, до момента в който не се стигне до разглеждане на Изборния кодекс, то депутатите на ГЕРБ бяха извикани на изключително съвещание на групата от ръководителя на партията. Бойко Борисов предложения на диалог парламентарно-представените партии.

" Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем. Ние няма да се откажем и от машинното гласоподаване. Няма късмет тогава да се сътвори и държавно управление. И те са в изолираност - Политическа партия и Демократична България. Не могат с ГЕРБ, не могат с Движение за права и свободи, не могат с Българска социалистическа партия, не могат с " Възраждане " - цялостна изолираност. И в случай че няма настройка за държавно управление, а ще си приказваме на влизане и излизане на кворум и без кворум. Протестирайте - това е право пред пустия парламент, който ще постои запустял една седмица и ще завърши ", сподели той.

Отговорно ли е да се върви не избори - не, сподели Борисов.

" Не може единствено ние да желаеме да се държим отговорно, а те да се държат като децата на Хелоуин - лакомства - " Джемкорп ", батерийки, туй онуй или пакости тогава. Тогава прав ли е Радев, че като не можем да се разбираме - да си става президентска република - прав е ", сподели той.

Парламентарните групи на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " се събраха да вземат решение: дали да отговорят на поканта за диалози на Борисов. ГЕРБ се върнаха в Народното събрание и преповториха поканата си за среща, на която да изяснят единствено един въпрос.

" Ще работим ли дружно за българската страна и за българските жители или отиваме на следващите предварителни парламентарни избори? ", сподели Десислава Атанасова.

ГЕРБ кани ръководителите на всички ПГ на среща с въпрос - ще работят ли дружно или отиваме на нови избори

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " дадоха отговор на ГЕРБ с контрапредложение.

" Не Мадуро, а Борисов избра тези машини. Държим да забележим отдръпването на целия законопроект. Ако хартиената коалиция отдръпна среднощните си безумия, ние още през днешния ден ще влезем в зала ", сподели Кирил Петков.

" Второто нещо, което предлагаме - краткотрайна комисия, която да се занимае с промените в Изборния кодекс - структурирано, обществено по метод, който в действителност може да създаде смисъл и нещо ангажиращо, а не следващите лидерски приказки. Тази краткотрайна комисия би трябвало да има период на деяние един месец ", сподели Христо Иванов.

На среща с ГЕРБ отидоха Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Възраждане " и " Български напредък ". При третия опит: кворум имаше.

" ГЕРБ-СДС ще отстоят правото на хората да избират по какъв начин да гласоподават. ГЕРБ-СДС ще отстои демокрацията ", сподели Десислава Атанасова.

" Движение за права и свободи е предложило 100% машини против 100% машини - кои обаче машини - машините, с които гласоподава половин Америка, против машините, с които гласоподава Венецуела. Това желаят от Политическа партия и Демократична България ", сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

А по кое време Изборният кодекс ще влезе в зала - следва да разберем.

Днес на въпроси на народни представители би трябвало да дават отговор двама вицепремиери - Лазар Лазаров и Христо Алексиев. Преди това народните представители трябваше да изслушат министрите на опазването на здравето и на районното развиване - Асен Меджидиев и Иван Шишков.

Искането за чуване на Меджидиев е импортирано от Костадин Ангелов и група народни представители от ГЕРБ-СДС. То е по отношение на трудовите хонорари на лекарите в болничната здравна помощ и незабавната помощ.

Искането за чуване на служебния министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков е във връзка със строителството и напредъка на трансевропейския транспортен кулоар IV, в частта му преминаваща през територията на България в сектора Видин - Кулата, автомагистрала " Хемус " и автомагистрала " Черно море ".

Вносители са Корнелия Нинова и група народни представители от " Българска социалистическа партия за България ". В постоянния парламентарен надзор, с изключение на двамата вицепремиери, ще вземат участие още 11 служебни министри.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР