Предлаганите от управляващите промени в Административно-процесуалния кодекс са поредният лобистки

...
Предлаганите от управляващите промени в Административно-процесуалния кодекс са поредният лобистки
Коментари Харесай

„Демократична България”: Законодателни промени на ГЕРБ залагат безконтролност за властта

Предлаганите от ръководещите промени в Административно-процесуалния кодекс са следващият лобистки законопроект, импортиран в Парламента от група депутати без публично разискване и без действителна оценка на въздействието, без да е ясно авторството на законопроекта и под благовидния претекст, че по този начин се работи за електронизация на правораздаването и ограничение на недобросъвестните обжалвания. Това се споделя в позиция на „ Демократична България ”.
Много притеснителен е стремежът на болшинството в Народното събрание, без действителен спор и стремително, преди ваканцията си, да изгласува предлаганите промени, макар необятното публично неодобрение!

Рязкото увеличение на таксите за обжалване на решения на административни органи е в унисон с желанието на ръководещите за свръхдържава, която не предстои на надзор от никого. В българските, а и във всевъзможни други условия, това води до цялостен обсег на корупционни схеми, дарове за олигарсите, и в последна сметка ще загубим милиарди, а схемите на властта ще доведат до дефицити, нараснали налози и унищожена природа. Защото държавните органи на никое място по света не са безгрешни, а в противен случай – постоянно се поддават на всевъзможни зависимости. Особено когато знаят, че няма пред кого да дават отговор за дейностите си.

Не е инцидентно, че ръководещата коалиция се чуди кои налози и такси да усили – сумата на „ концепциите “ им към този момент надвишава един милиард лв. годишно. Защото са нужни средства за подготвяните обири. Такива като Белене и доста други.

Възможността на надзор върху решенията на държавните органи е изцяло законен инструмент за ограничение на произвола на властта, и той стои в основата на демокрацията и публичния надзор върху обществените запаси. Изземването му ще значи безчинство и успех на самодържавието. Известно ни е, че от време на време се злоупотребява с обжалвания, нерядко и за рекет. Но тази процедура не може да се отстрани с тоталната възбрана на конституционното право на жителите да пазят правата си в съда.

Със сигурност има по-ефективен метод за решение на казуса. Например за усилване на независимостта и потенциала на правосъдната власт,така че делата да се вземат решение бързо, качествено и заслужено, вместо, както се предлага, държавните такси за обжалване на актовете на властта да се усилят сред 18 и 90 пъти, като размерът им нарасне от сегашните 10лв. до 4500лева.

Наред с това, в духа на максимата „ има гласност на правосъдния развой, (може) да има проблем за властта”, депутатите на ГЕРБ и така наречен „ патриоти” вкарват закрити правосъдни съвещания, при които жители и медии не се позволяват.

От Демократична България изрично се противопоставяме на това посягане против главното конституционно право на жителите, да имат право на отбрана в обективен правосъден развой и ще адресираме всички способени органи и институции в България и Европейския съюз, за прекъсване на тези скандални промени, подкопаващи устоите на правовата страна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР