Предлагането на средно висок и висок клас жилища у нас

...
Предлагането на средно висок и висок клас жилища у нас
Коментари Харесай

С 5% расте предлагането на висок клас жилища през първата половина на 2023

Предлагането на приблизително висок и висок клас жилища у нас през първата половина на 2023 година отбелязва растеж от съвсем 5%, с което броят на жилищните единици в сегмента доближава 15 000, демонстрира отчет на Colliers за първото полугодие.    Броят на жилищните единици в деен градеж остава неизменен – съвсем 4000.    При плановете в градеж се резервира наклонността за по–големи пространства за общо прилагане (хол и трапезария), както и за отделяне на работно помещение, партерна тераса или двор/градина към парцела.   По отношение на търсенето ползата на купувачите е с фокус върху жилища с две спални.    Плащанията по преводите се правят най-вече със личен капитал (без банково финансиране). Преобладава търсенето на жилища за персонално потребление, само че купувачите не престават да получават парцели и за инвестиция, с цел да защитят спестяванията си в изискванията на висока инфлация, означават анализаторите на Colliers.

Средните продажни цени през първата половина на 2023 година (с включен Данък добавена стойност и паркомясто) са следните:    - Апартамент с две спални: 180,000 – 230,000 евро.    - Апартамент с три спални: 240,000 – 300,000 евро.     - Къща от редови вид: 320,000 – 450,000 евро.     - Самостоятелна къща: над 486,000 евро.   Ето и междинните наемни равнища (с включен Данък добавена стойност ):    - Апартамент с две спални: 1,000 – 1,300 евро    - Апартамент с три спални: 1,600 – 1,800 евро.    - Къща: над 2,150 евро.  

Изводът на Colliers е, че междинните цени остават постоянни, като за първокласни парцели се следи леко нарастване.    Отстъпки не престават да не се следят или са в най-малък размер.    Пазарът на жилища чартърен се развива интензивно, като се следи растеж на цените в отговор на придвижването на инфлацията. Той е с най–високи стойности при парцелите с три и четири спални – към 10–12%.   Прогнозите на Colliers са за постоянен пазар на жилища от приблизително висок и висок клас, заради съществуване на търсене за първокласен артикул и по–рядко потребление на банково финансиране при покупка.    Очаква се цените да запазят равнищата си, в резултат на стабилизирането на разноските за строителни материали.    Покупки на жилища от средновисок и висок клас остават желан способ за дълготрайна инвестиция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР