Предлагането на път към създаване на палестинска държава е най-добрият

...
Предлагането на път към създаване на палестинска държава е най-добрият
Коментари Харесай

Блинкън: Създаването на палестинска държава е пътят към изолиране на Иран

Предлагането на път към основаване на палестинска страна е най-хубавият метод за стабилизиране на по-широкия район и уединяване на Иран и неговите поддръжници , сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в четвъртък, когато приключи в Кайро районната си обиколка поради войната в Газа, предава Ройтерс.

Пътувайки сред Израел и арабските страни, Блинкън настоя за прекъсване на кръвопролитията в Газа , макар че спорът заплашва да се популяризира още повече в Ливан, Ирак и морските пътища на Червено море.

Говорейки пред кореспонденти след среща с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, Блинкен сподели, че районът е изправен пред два пътя, първият от които е " консолидиране на Израел, с гаранции за сигурност и задължения от страните в района, както и от Съединените щати, и палестинска страна - най-малкото път за постигане до такава страна ".

" Другият път е да продължим да виждаме тероризма, нихилизма, заличаването, (предизвикано) от Хамас, от хусите, от Хизбула, всички те подкрепяни от Иран ", сподели той.

" Ако следвате първия път... това е единственият най-хубав метод да изолирате, да маргинализирате Иран и прокситата му, които основават толкоз доста проблеми - за нас и за съвсем всички останали в района. "
 Блинкън заплаши хусите с последици поради офанзивите в Червено море
Блинкън заплаши хусите с последици поради офанзивите в Червено море

Нападенията на йеменските бунтовници не престават

Посещението на Блинкън пристигна ден откакто Египет и Йордания предизвестиха, че военната акция на Израел, съгласно министерството на опазването на здравето на Газа, не би трябвало да изселва 2,3 милиона души в линията или да приключи с израелска окупация .

Израел и неговите поддръжници от Съединени американски щати упорстваха, че това не е проектът на Израел, само че Египет се тревожи, защото от ден на ден поданици на Газа са изтласкани към границата му с анклава.

Египет дружно с Катар се пробват да посредничат сред Хамас и Израел, с цел да реализиран помирение и да обезпечат освобождението на израелските заложници, както и да упорстват за снабдяване на повече помощ в южната част на Газа.

Блинкън беше осведомен за тези старания по време на срещата си със Сиси и шефа на египетското разузнаване Абас Камел, съгласно изказване от офиса на Сиси. И двете страни обявиха, че отхвърлят всяко изселване на палестинци от техните земи, се споделя в изказването .

Блинкен сподели пред NBC в изявление във вторник, че се надява, че Хамас ще се включи в настоящите договаряния за освобождението на заложници.

Блинкън, който посети девет страни и окупирания Западен бряг за една седмица, донесе обръщение на Израел, че неговите съседи с преобладаващо мюсюлманско население ще оказват помощ за възобновяване на Газа след войната и ще продължат икономическата интеграция с Израел, само че единствено в случай че Израел се ангажира в последна сметка да разреши основаването на самостоятелна палестинска страна.
 Стотици палестинци стачкуваха против визитата на Антъни Блинкън в Рамала
Стотици палестинци стачкуваха против визитата на Антъни Блинкън в Рамала

Посещението е част от обиколката на държавния секретар на Съединени американски щати в Близкия изток
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР