Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да

...
Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да
Коментари Харесай

Жилищата поскъпват още през 2022 г., но предлагането пак няма да догони търсенето

Предлагането на жилищни парцели и през идната година няма да задоволи търсенето. Това предвиждат от Националната асоциация на строителните бизнесмени за идната 2022 година

Те показват, че с изключение на обичайните аргументи като персоналната нужда и устрема за несъмнено влагане на средствата, има и спомагателни фактори за катализиране на интензивността.

Председателят на НАСП Георги Шопов отбелязва, че трайна наклонност е вътрешната миграция - от ден на ден хора не престават да се местят към огромните градове, където могат да намерят по-добри приходи и условия за живот. Големите градове са желани и от сънародниците ни, които са работили в чужбина и се връщат в България, с цел да се открият трайно. И двете групи са дейни купувачи на парцели.
 Хампарцумян: С покупка на парцел инфлация не се стопира
Хампарцумян: С покупка на парцел инфлация не се стопира

Ще има дълъг интервал на ниски лихви за парцели, само че висока инфлация

Сред основните фактори, които ще окажат мощно въздействие на строителния бранш следващата година, съгласно него е и стремежът на хората към възстановяване на средата, която населяват. Вече е устойчива групата от купувачи, които досега са живели в панелни жилища, само че разполагат със заделени средства, които вземат решение да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират договорката, те или продават остарелия панелен парцел, или употребяват ипотечен заем.

Ниските лихви по ипотечните заеми и лесният достъп до тези заеми също ще повлияе в посока увеличение на търсенето през 2022 година, предвижда Шопов и добавя, че неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставят все по-малко съмнения у хората какво да вършат със спестяванията си - тези купувачи желаят да предпазят свободните си средства от обезценяване.
 Намаляват издигнатите здания по отношение на третото тримесечие на 2020 година
Намаляват издигнатите здания по отношение на третото тримесечие на 2020 година

Най-висок е делът на новопостроените жилища с три стаи

Според него освен интензивността и ползата на купувачите ще са причина предлагането да не може да " догони " търсенето. Фактор за това са и някои усложнения при построяването на нови планове. Като такива Шопов показва огромната административна тежест при реализацията на всеки нов обект, както и дефицитът на свободни терени с подобаваща построена инфраструктура.

НАСП чака, че следващата година ще станем очевидци на спомагателен растеж в цените, който ще бъде към 17% . Основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията показват, че все още растежът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 година Има сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаването е административната тежест в капиталовия развой, която води до понижаване на предлагането, а оттова - до повишение на цената на крайния артикул.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР