Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на

...
Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на
Коментари Харесай

Как ще намалеят опашките на ГКПП „Дунав мост“ при Русе?

Предлагане на ограничения за контролиране естественото изчакване и прекосяване на тежкотоварните коли през ГППК „ Дунав мост – Русе/Гюргево “ , без да се позволява образуването на опашки от непозволено паркирали тежкотоварни коли по републиканската и общинската пътна мрежа, бе главната тематика на провелата се през днешния ден среща в Заседателна зала на Община Русе.

Тя бе инициирана от регионалния шеф Драгомир Драганов и на нея участваха кметът на община Русе Пенчо Милков, заместник-кметът Димитър Недев, представители на държавни и локални институции, както и на паркингите на територията на града.

По време на срещата бяха разисквани разнообразни оферти за по-добрата регулация на администрирането на виртуалната опашка , която съществува понастоящем. Беше регистрирано и че съществуването на буферния паркинг, издигнат предходната година , е понижил пътнотранспортните катастрофи в региона в пъти.

В хода на диалозите кметът Пенчо Милков съобщи, че в случай че страната не се намеси съответно, е изцяло допустимо блокадите от предишни години на Дунав мост да се изместят на входно-изходните точки на града .

„ Искам да припомня на страната, че нейно главно обвързване е да обезпечи публичен ред и успокоение, тъй като казусът с тежкотоварния трафик по главните пътни артерии не е единствено на общината. Десетки години локалната власт бе ангажирана да се занимава с държавен и интернационален проблем и да засилва запаси за активност, която не й е присъща, само че се постановяваше да прави “ , акцентира Милков.

Кметът на община Русе съобщи още, че казусът със повишения трафик и тапите главно се корени в дейностите на институции в северната ни съседка , които основават от години нееднаквост в прекосяването на контролно-пропускателния пункт.

„ Обръщал съм се към доста държавни управления да бъде издигнат от страната буферен паркинг и съм получавал голям брой отводи. Едно държавно управление ни даде 3 млн. лева, с които построихме една заготовка на паркинг, който си е бутиков с неговите 70 паркоместа. “

Кметът напомни, че страната има основана система – Българска акцизна централизирана осведомителна система /БАЦИС/ , която може да послужи като насочна точка при основаването на сходна, обвързвана с регулирането на тежкотоварния трафик в страната.

Милков предложи да бъде усъвършенствана пропускателната дарба на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ със незабавни законодателни ограничения и промени в нормативната и подзаконова уредба. Той съобщи, че нормативно би трябвало да бъде организиран цялостният достъп на държавните органи до софтуера на частната компания , който ръководи виртуалната опашка.

„ В контракта с компанията сме заложили уговорка, че в случай че страната създаде сходен програмен продукт, те би трябвало да работят по него. Досега няма подобен, само че тя – страната, може да създаде свои условия по какъв начин да бъде моделиран той и да изиска достъп до него “ , съобщи кметът.

Камионите да изчакват навътре в страната бе идващото предложение на Пенчо Милков и това да е перманентна мярка, а не спешна, както сега.

„ Защо русенци би трябвало да дишат изгорели газове на хиляди камиони, за какво пътната инфраструктура би трябвало да бъде разбивана, без да получи общината и стотинка възвращаемост? Всички такси отпътуват към София и нищо не остава за Русе, както и за всички гранични градове. АПИ би трябвало незабавно да създаде нова система за тези съглашения с общините и граничните градове с доста по-висока сума на километър трасе, тъй като тук минава интернационален кулоар “, безапелационен бе Милков. Той уточни, че навътре в страната би трябвало да бъдат построени обособени зони, в които тирове, получили номера от границата при Свиленград с маршрутна карта към Русе, да изчакват в тях, а не да се натрупат с хиляди в методите към Дунав мост. „ Другите дирекции на Министерство на вътрешните работи по тази транспортна линия също би трябвало да понесат отговорност, а не ОД на МВР-Русе да се задъхва с регулирането на трафика и да търси разновидности по какъв начин да прави качествено други значими действия, свързани със сигурността на русенци. “

Кметът предложи и още една мярка, с която да се контролира тежкотоварния трафик, а точно – слагането на бариери на всички паркинги, които да бъдат свързани в единна централизирана система .

„ Трябва да има „ филтър “, който да ограничи всеобщото нахлуване на камиони в методите към гранично-пропускателния пункт и да се задръстват двете кръгови кръстовища, които са директната връзка на жителите на дребните обитаеми места с града “ , означи Милков.

В края на срещата регионалният шеф съобщи, че най-късно през месец октомври ще проработи фериботната връзка Русе-Гюргево , която, по думите му, ще облекчи близо с 1/3 тежкотоварния трафик в региона.

Русия усилва числеността на армията до 1,5 млн. военнослужещи

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР