Предлагаме ви цялата реч на Доналд Туск днес при откриването

...
Предлагаме ви цялата реч на Доналд Туск днес при откриването
Коментари Харесай

Българи, тези думи ставайте и си ги прочитайте всяка сутрин! Жалко, че трябваше да дойде един поляк да ни ги каже!

Предлагаме ви цялата тирада на Доналд Туск през днешния ден при откриването на българското председателство на Европейски Съюз. Тя би трябвало да бъде прочитана от всеки един от нас всяка заран, тъй като по-зареждащо нещо мъчно може да се откри.

Жалко, че трябваше един поляк да пристигна да ни мотивира…

“Отечество общително, по какъв начин хубаво си ти!

Как чудно се синее небето ти безпределно!

Как твоите картини меняват се омайно!

При всеки взор нови, по-нови хубости.”*

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този спектакъл, улавят духа на днешното тържество. “При всеки взор нови, по-нови красоти” – тази мисъл ме съпътства през днешния ден като ръководител на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам какъв брой доста работа, кураж и решителност ви е коствало на вас, българите, да постигнете тези европейски триумфи за вашето родно място. Никой не ви е дал нищо безплатно. Вие самите, преди всичко, сте създателите на този исторически поврат, на тези “нови, по-нови красоти”.

По-младите генерации вероятно свързват театъра, в който се намираме в този момент, по-скоро с известния артист Захари Бахаров и ролята му в паметния сериал “Игра на тронове”, в сравнение с с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сюжета на “Игра на тронове”, въпреки в нея да няма дракони.

Всички ние бихме желали сегашното и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сюжети на трагични филми. Стабилност, сигурност, благополучие – това заслужават хората в целия този район. А Европейският съюз съществува, с цел да трансформира точно този сюжет в действителност.

Добре е, че един от целите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой различен, в случай че не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата страна в Европа, вие, които в никакъв случай не сте изгубили бойно знаме в борба, кой различен би бил на висотата на тази значима и извънредно сложна задача – да се възобнови Европейската вероятност за целия район.

Вие постоянно сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето за какво аз имам вяра, че вашето председателство ще бъде толкоз резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски боец, ще се справите!

Благодаря.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР