Предлагаме увеличение на минималната работна заплата на 710 лв., малко

...
Предлагаме увеличение на минималната работна заплата на 710 лв., малко
Коментари Харесай

Министър Белчев: Не пипаме добавките за пенсионерите, минимална работна заплата 710 лв.

Предлагаме нарастване на минималната работна заплата на 710 лева, малко повече от контрактуваното от партиите. Майчинството през втората година от 380 лева се качва на 650 лева Предлагаме безспорната стойност на приходите за пенсионерите да бъде непокътната най-малко на сегашните ѝ равнища и след отпадането на COVID-19 ограниченията. Това би означавало приблизително нарастване от 84 лева на пенсионер.

Това разгласи финансовият министър Валери Белчев по време брифинг в Министерски съвет (МС) през днешния ден, като заяви, че служебният кабинет е подготвен с "базовия сюжет " на бюджета за 2022 година. Цитираните нагоре оферти са заложени в този план, който се чака да бъде импортиран в Министерски съвет на 17 декември, а по-късно - да бъде разискван от Народното събрание.

"Планираме да запазим всички анти COVID-19 ограничения за интервал от най-малко 6 месеца, тъй че каквото и да ни коства, твърдото ни решение е приходът на пенсионерите да не понижава. Запазваме 120-те лв. първоначално за шест месеца, оттова нататък ще забележим ", сподели Белчев.

По думите му от Министерски съвет не са се "бъркали " в политики, не са предвиждали структурни промени, нито орязване на фрагменти:

"Просто предлагаме една обществена отбрана на популацията поради обстоятелството, че стопанската система, макар всички рецесии, не пострада чак толкоз доста. Много се приказва за инфлация, тя фактически се ускори, само че към момента е в границите на възможни граници. "

Според Белчев над 750 000 души в страната работят на минимална работна заплата (МРЗ) сега:

"650 лева на месец са извънредно незадоволителни, с цел да се устоя едно домакинство. Затова предлагаме нарастване в идващия държавен бюджет на 710 лева за МРЗ. Политическите партии се сплотиха към 700 лева, само че ние считаме да предложим малко повече. "

Той съобщи, че финансовото министерство предлага и нарастване на детските надбавки, както и прагът за правото на приемане им. Очаква се всеки жител с приход до 510 лева (на член от фамилията - бел.ред.) да има право на детски надбавки, което значи нарастване от 20%.

"По изчисленията ми това ще засегне към 120 000 деца в България. Значително усилваме майчинството за деца сред 1- и 2-годишна възраст. От 380 лева се качват на 650 лева ", разгласи Валери Белчев.

Финансовият министър съобщи, че базовият сюжет на бюджета към този момент е подготвен тази седмица. Сега следва пресмятане на приходите и разноските, което ще завърши петък, а понеделник ще стартира разписването на Закона за държавния бюджет за 2022 година

"Това ще отнеме към седмица и от идващия понедленик почваме разискването с всички бюджетни структури – общините и фискалния съвет. На 16 декември по проект считаме да поканим Националният съвет за тристранно съдействие, след което, живот и здраве, мигновено на 17 декември ще внесем формалния документ за бюджета в Министерски съвет ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР