„Предлагаме таван на цените и то не за първи път.

...
„Предлагаме таван на цените и то не за първи път.
Коментари Харесай

Нинова: Предлагаме таван на цените на стоките, които са най-необходими на семействата

„ Предлагаме таван на цените и то не за първи път. Първият път беше през 2020 година по време на Ковид рецесията, когато и в закон го облякохме. Причината да го предлагаме, е тъй като цените скочиха доста, хората не могат да наваксат с приходите и не могат да си покрият сметките. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

Тя изясни, че предлагането на служебния кабинет няма да сработи и да има резултат. „ Даже някои от нещата, които приказват, демонстрират непросветеност “, уточни тя и даде образец със поръчките им, че занапред ще основават закон, в който да се запише какво да е нелоялна комерсиална процедура. „ Такъв съществува от 2007 година, споделя се Закон за отбрана на потребителите. Такова разбиране има и в закона за Комисия за защита на конкуренцията. Тоест това е несериозно “, счита Нинова и даде още един образец за митниците: „ Щели да подават информация на какви цени внасяме стоките, с цел да се види до потребителя по какъв начин се оскъпяват. Най-големият ни търговски сътрудник е Европейски Съюз. Митниците от дълго време не събират информация от европейските страни, тъй като имаме свободно придвижване на артикули от 2007 година “, посочи още ръководителят на ``Бсп за България``.

Лидерът на социалистите проучва причините на тези, които са срещу налагането на таван на цените. Първият от тях е, че това не е пазарно. „ Питам тогава тези наши съперници Испания, Гърция, Португалия, Унгария живеят ли в пазарна стопанска система? Отговорът изрично е да. Е, тези страни вкараха таван на цените “, изясни Нинова.

Вторият мотив, съгласно който това предложение е ляво и популистко, Корнелия Нинова обори по този начин: „ Гърция се ръководи от десния Мицотакис, Унгария - от десния Орбан, тъй че и десни държавни управления го ползват “, уточни тя.

Третият мотив е обвързван с изказванията, че тази мярка ще усили инфлацията. „ В Испания, които постановиха таван на разнообразни артикули, инфлацията сега е 7%. В Гърция, които постановиха таван на артикули и на облагата, инфлацията е към 6%. Литва, Латвия и Естония, които нямат таван на цените, инфлацията е 26% “, посочи ръководителят на Българска социалистическа партия и добави, че явно разновидността с таван на цените се е потвърдил като работещ в Европа.

„ Въпросът е какво избираме ние - пазара или индивида. Не желаеме да нарушаваме правилото на пазарната стопанска система, само че обстановката е изключителна и краткотрайно могат да се вършат изключения, до момента в който инфлацията се овладее и се помогне на индивида “, разяснява още тя.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР