Предлагаме на Вашето внимание публикацията: Дни преди срещата на върха

...
Предлагаме на Вашето внимание публикацията: Дни преди срещата на върха
Коментари Харесай

The Washington Post: България и Северна Македония търсят начини за изглаждане на спора за ЕС

Предлагаме на Вашето внимание обявата:

Дни преди срещата на върха на Европейския съюз, която може да разчисти пътя на страната му да стартира договаряния за присъединение с блока, министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев посети прилежаща България, с цел да се опита да уреди спор, който може да провали плана.

Досега членката на Европейски Съюз България не е склонна да анулира своето несъгласие върху започването на дълго отлаганите договаряния заради разногласия за историята и езика на дребната си съседка.

Но след среща със Заев в четвъртък служебният министър-председател Стефан Янев съобщи, че има благоприятни условия за работа по нерешени въпроси.

„ Нашата цел е да създадем удобна среда на доверие, другарство, прям диалог и открит разговор, който да помогне на нашите експерти да седнат и да намерят верните решения “, сподели Янев.

Делегацията на Северна Македония „ пристигна с съответни решения, които ще обсъдим през днешния ден и през идващите дни “, добави Янев.

Заев прикани българския народ за „ братска поддръжка, тъй като изискуем това на младите и бъдещите генерации, както и на актуалните “.

„ Вярвам, че ще намерим решенията “, сподели Заев и добави, че „ преди всичко, би трябвало да почистим проблемите между тях, с цел да не оставяме нерешени проблеми в европейското семейство “.

Позицията на България във връзка с Северна Македония беше подкрепена от всички политически партии на страната в Народното събрание и настоящето краткотрайно държавно управление няма пълномощия да я промени. Но това може да приготви възможни законодателни промени, които да бъдат утвърдени от новия парламент, който ще бъде определен на 11 юли.

България желае балканският си комшия публично да признае, че нейният език има български корени и да изкорени антибългарската изразителност. Скопие споделя, че неговата еднаквост и език не са предмет за разискване.

Създадена е комисия от историци от двете страни за разрешаване на спора, само че към този момент не се съумява да се стигне до взаимно съгласие.

Янев добави нов поврат към разногласието в четвъртък, като сподели, че до момента в който историците имат значимо място и отговорности в работата на тази комисия, в края на краищата това е отговорност на политиците.

България, която се причисли към Европейски Съюз през 2007 година, интензивно поддържа стартирането на Северна Македония и други пет страни от Западните Балкани в 27-членния блок, което може да помогне за възстановяване на виталния стандарт и да изолира района от въздействието на Русия и Китай.

Превод и редакция от: Мира Ереева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР