Предлагаме линията на бедност за 2023 г. да бъде в

...
Предлагаме линията на бедност за 2023 г. да бъде в
Коментари Харесай

МТСП предлага линията на бедност за 2023 г. да стане 504 лв.

Предлагаме линията на беднотия за 2023 година да бъде в размер на 504 лева Увеличението е с 22 % и е съобразено с данните на Евростат. Това съобщи Надя Клисурска, длъжностен заместник-министър на труда и обществената политика. Изказването си тя направи при започване на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Заседанието беше намерено от служебния министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, който е и ръководител на НСТС, оповестява Българска телеграфна агенция.

Пред синдикатите и представителите на бизнеса Клисурска изясни, че методиката, по която се предлага нарастването, се базира на проучването на Евростат „ Статистика на приходите и изискванията на живот (EU-SILC) ”. Тя сподели, че последствията от COVID-19 и от растежа на инфлацията са част от предпоставките, които постановат установяване на нов размер на линията на беднотия.

Определянето на линията на беднотия на база на това проучване на приходите ще окаже отражение и върху финансовата поддръжка за хората с увреждания, разяснява Клисурска. Тя изясни, че по Закона за хората с увреждания всички лица, които имат степен на увреждания над 50 % (над 670 000 души), ще получат финансова поддръжка на база на линията на беднотия.

Определената линия на беднотия ще окаже отражение и върху системата на общественото подкрепяне, сподели още Клисурска. Тя напомни, че Европейската комисия е препоръчвала на България линията на беднотия и общественото подкрепяне да бъдат обвързани, а не общественото подкрепяне да бъде на база на обезпечения най-малък приход. Това е заложено и като сериозна промяна в Плана за възобновяване и резистентност, добави заместник-министърът.

От бизнеса показаха единодушие по направеното предложение за линията на беднотия. Одобрението си потвърдиха от Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска самодейност.

Ася Гонева от КНСБ разяснява, че 22% нарастване е „ нещо, което впечатлява “, само че от синдиката оферират размерът на линията на беднотия да е 541 лева Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " съобщи, че поддържа увеличението на размера на линията на беднотия, само че счита, че методиката, основана на проучването на Евростат, има недостатъци. Смятаме, че методиката би трябвало да бъде изменена, уточни тя. Синдикатите през днешния ден ще обсъдят и Наредбата за работното време, почивките и отпуските и Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР