Предлагаме лекарствата на децата до 14-годишна възраст да бъдат безплатни.

...
Предлагаме лекарствата на децата до 14-годишна възраст да бъдат безплатни.
Коментари Харесай

Отхвърлиха предложението на БСП лекарствата да са безплатни за деца до 14 години

„ Предлагаме медикаментите на децата до 14-годишна възраст да бъдат безвъзмездни. За това са нужни 120 млн. лева и те са за сметка на понижаване на размера на здравноосигурителните заплащания за болнична здравна помощ. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков по време на второто четене на бюджета на НЗОК в Народното събрание.

Той особено се обърна към народните представители от ПП-ДБ: „ Напомням ви, че когато подписахме съдружното съглашение за предходното постоянно държавно управление, там съвсем абсолютно приехте това предложение. Не успяхме да го осъществяваме поради късия мандат на предходното постоянно ръководство, само че в този момент ви приканвам да го подкрепите. “
„ Българинът заплаща извънредно доста като персонални разноски за опазване на здравето – в размер на 45% при приблизително за Европейския съюз от 18% доплащане. Това не го споделям аз, а го споделят отчетите на Световната банка и на Световната здравна организация. В отчетите се показва, че този огромен % се образува главно от разноски за медикаменти. Знаете, че децата са измежду най-уязвимите групи що се отнася до опазване на здравето, тъй че нашето предложение е точно да осигурим медикаменти на тези деца, чиито родители не могат да си ги разрешат и поради фактът, че медикаментите в България са едни от най-скъпите в Европа “, аргументира предлагането на социалистите Гьоков.

Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ също предлага увеличение с 5 млн. лева на заплащанията за помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания, които са отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване. Георги Гьоков посочи, че тези средства са главно за обезпечаване на високотехнологични помощни средства и кислородни концентратори за домашно лекуване, които са нужни за заболели с дихателна непълнота.

След като и двете оферти бяха отхвърлени от ръководещото болшинство, Георги Свиленски се обърна към групата на ПП-ДБ: „ Това предложение беше за безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години. Беше в програмата предходната година. Подкрепяхте го, отидохте на избори, излъгахте гласоподавателите си, те ви настаниха на тези банки тук и в този момент – „ срещу “ и „ въздържали се “. Колко пъти можете да излъжете българските жители? “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР