Предлагам отмяна на дерогацията за руския петрол до 2025 г.

...
Предлагам отмяна на дерогацията за руския петрол до 2025 г.
Коментари Харесай

Добрев: Предлагам отмяна на дерогацията за руския петрол до 2025 г.

Предлагам анулация на дерогацията за съветския нефт до 2025 година Ще внеса предлагането в Народното събрание още идната седмица. Причината е, че от нея печели само " Лукойл ", а горивата у нас, въпреки и на по-ниски цени, към момента се надписват с 50-60 стотинки на литър.

Това разяснява пред бТВ Делян Добрев след признатото от Народното събрание решение страната да отнеме концесията на нефтеното пристанище Росенец от " Лукойл ".

" Тръбите и оборудванията на сушата са благосъстоятелност на " Лукойл ", те са им дадени с приватизацията. Ние там материално нещо нямаме, като отнемем концесията, не лишаваме оборудванията. Затова беше извънредно смешно да чувам някой сътрудници предходната седмица, които споделяха, че в този момент като си вземем концесията, ще се усили конкуренцията, тъй като ще могат други компании да внасят нефт. Няма да могат, тръбите са на " Лукойл ". А и даже да внесат нефт, къде ще го преработят? Могат единствено в " Лукойл ", изясни той, представен от news.bg.

" Държавата няма да ги спре да внасят нефт, не е това задачата. Целта е от една страна, да осъществим регламента, от друга, да имаме надзор какъв брой се внася и какъв е произхода на този недопечен нефт ", добави Добрев.

Той напомни признатия от предходния парламент по негова самодейност закон, задължаващ " Лукойл " да внасят 70% от разликата в цената сред съветския нефт и петрола вид Брент във Фонда за енергийна сигурност. Сега обаче, 6 месеца по-късно, в този фонд нямало и стотинка.

" Ако това е по този начин, то няма никакъв смисъл от тази дерогация. Впрочем аз от първия ден съм срещу нея. От тази дерогация печелят само " Лукойл " и " Литаско " и то милиарди ", сподели още националният представител.

Той се закани - още тази седмица ще внесе законопроект да се вдигне дерогацията.

" Защото не виждам логиката в това да ни източват с лев на литър, с милиарди на година, всички пари да отиват при съветските притежатели, евентуално финансират войната и така нататък Излезе транспортният министър и сподели - те не внасят във фонда и към този момент не е съветски петролът. Ми като не е съветски, тогава за какво е дерогацията? А в случай че погледнете в статистиката, тя демонстрира, че 20% е неруски, а 80% съветски. Преди 2 години 60% е бил неруски, а 40% съветски. Т.е. те или лъжат за произхода, с цел да не внасят във Фонда за енергийна сигурност, или работят напълно с различен нефт. Те и горивата паднаха към този момент с лев, при започване на тази наша борба горивата бяха над 3 лв. ", аргументира се още той.

При сегашните цени от към 2.50-2.60 за литър бензин и дизел, уверен е Добрев, към момента горивата се надписват с 50-60 стотинки. " При тази цена на съветския петрол и при тази цена на $, в случай че погледнете преди няколко години, цената беше под 2 лв.. "

Логиката - като така и така плащаме нереални и надписани цени, то било по-добре дерогация да няма, изясни националният представител.

Няма по какъв начин при лишаване на благосъстоятелност от частна компания в интерес на страната да се облагодетелства която и да е друга частна компания. В последните години пък горивата се надписват, допреди време с лев, в този момент с по-малко, само че страната не може да се пребори с " Лукойл ". Именно признатото на първо четене в комисия решение за лишаване на концесията на пристанище " Росенец " от съветската компания води до решение на този проблем.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР