Предлагам на Столичния общински съвет /СОС/ две съществени промени -

...
Предлагам на Столичния общински съвет /СОС/ две съществени промени -
Коментари Харесай

Фандъкова предлага Столичният инспекторат да бъде на нейно пряко подчинение

Предлагам на Столичния общински съвет /СОС/ две основни промени - първата е актуализация на бюджета на Столичната община /СО/ за година, с която да осигурим спомагателни средства за най-пострадалите от рецесията браншове. Втората е смяна в структурата на общината, заяви през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова, която, дружно със зам.-кмета по финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов и секретаря на Следствен отдел към окръжна прокуратура Венера Милова, показа плана за актуализация на бюджета на София и предлагането за смяна в структурата на общинската администрация.

Кметът Фандъкова предлага преструктуриране на Столичния инспекторат , който от 1 януари следващата година да стане дирекция на нейно директно послушание. Предстои да бъде разгласен конкурс за шеф на дирекцията.

Ковидкризата и последвалите рецесии с цените на горивата се отразяват тежко на работата на всички общини, като постановат непрестанно да следим и да предприеме ограничения работата в града да не стопира, уточни Фандъкова. Много пъти съм коментирала отражението на ковидкризата върху градския превоз. Сега към понижения брой пасажери се прибавят и увеличените цени на горивата, означи столичният кмет. По думите й, пасажерите са намалели сензитивно, надлежно - и приходите.

Затова предлагам на СОС да заложим 8,5 млн. лева нарастване на средствата за градския превоз, разгласи кметът. Това е нашата дотация от страна на Следствен отдел към окръжна прокуратура към транспортните оператори.

За сдружението " Метрополитен " над 3 млн. лева са средствата, които би трябвало да бъдат платени за октомври, като за юни те са били 1,4 млн. лева Това значи повече от 100 % нарастване за еленергия. Разходите на " Столичен автотранспорт " за газ, при разноски от 1 млн. лева за юни, за октомври са 2,3 млн. лева За юни за улично осветяване разноските са били 930 хиляди лева, за октомври са 1,9 млн. лева Затова кметът Фандъкова предлага нарастване на средствата за улично осветяване в размер на 3,2 млн. лева Предвидени са 1,5 млн. лева за общинските лечебни заведения, които интензивно работят с ковидпациенти и срещат усложнения поради повишението на цените на еленергията и медицинските консумативи, сподели Фандъкова.

Кметът разгласи, че другото огромно перо в актуализацията на бюджета, са спомагателни средства за строителната стратегия на Следствен отдел към окръжна прокуратура за идната година, в която един от акцентите е построяването на вътрешните кръгове на София. Кметът Фандъкова предлага 5,5 млн. лева за отчуждаване за новите трасета на пробива по бул. " Тодор Каблешков " и продължението на ул. " Филип Кутев ".

Фандъкова разгласи, че средствата за актуализацията ще дойдат по две линии : 10 млн. лева са от по-добрата събираемост от налога за възмездно придобиване; 6,6 млн. лева са от дело, което общината е спечелила против Министерство на околната среда и водите, за наложена финансова корекция; 3,3 млн. лева са от държавния бюджет, осведоми столичният кмет.

По отношение на преструктурирането, кметът Фандъкова сподели, че задачата е по-добър надзор, по-добра съгласуваност и по-резултатна работа, в това число и посредством основаването на действен център с мобилни групи, които да могат да реагират доста по-бързо на сигнали. Кметът Фандъкова изясни, че като външна конструкция на общината, до момента не е било належащо провеждането на конкурс за избор на шеф. Сега към този момент, ставайки дирекция, влиза в общите правила на администрацията, тъй че ще бъде разгласен конкурс. На въпрос на Българска телеграфна агенция дали актуалният шеф Ивайло Иванов ще се яви на този конкурс, кметът Фандъкова сподели, че " първо състезанието би трябвало да бъде разгласен, и тогава ще знаем ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР