Предлагам да минем в 4-та степен код за опасност, което

...
Предлагам да минем в 4-та степен код за опасност, което
Коментари Харесай

В готовност сме да обявим 4-та степен на опасност заради коронавируса

„ Предлагам да минем в 4-та степен код за заплаха, което значи мощна рекомендация, дори възбрана на български жители да пътуват за Китай ”. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева на изключителната среща в Министерски съвет поради разпространяващия се ковид. На нея бяха привикани още министрите на опазването на здравето, на финансите и на вътрешните работи, както и основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Има подготвеност да се разгласи и пета степен - възбрана за пътешестване до Китай, стана ясно още на срещата.

В Китай сега се намират 270 българи, само че досега никой не е потърсил подпомагане с посолството ни, разяснява външният министър.

„ Всеки китайски жител или жител на друга страна, който е бил на територията на Китай или други страни, в които е публикуван новият ковид, ще бъдат подложени на доста задълбочена и щателна здравна инспекция и наблюдаване ”, сподели здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му, идващите на летищата в София, Варна и Бургас ще минават през специфична термокамера, сложена на Министерство на вътрешните работи контрола. Ако се откри, че има температура или друго неразположение, неотложно ще бъде ориентиран към ВМА в София или лечебните заведения във Врана и Бургас, и ще бъде подложен под непрестанно наблюдаване и лекуване, в случай че това е належащо.

Тримата българи, които бяха на територията на Ухан, където пламна епидемията, към този момент са на територията на френското консулство. Едно от девойките е с двойно поданство и тя ще дойде в Германия още през днешния ден, където ще остане. Другите двама – момче и момиче, ще бъдат превозени на следващия ден рано заран със аероплан на френските авиолинии. Транспортът на двамата ще става от ръб на ръб.

„ В неделя „ Спартан ” ще поеме от летището двама български студенти, които ще бъдат откарани във ВМА за период от 14 дни. Ако някой от двамата, които ще са във френския аероплан, покажат признаци на температура, те ще останат под карантина във Франция ”, посочи Екатерина Захариева.

„ Умоляваме и настояваме българските жители да не пътуват до Китай. Гранична полиция в никоя страна не е спряла зараза, само че може да я забави. На аерогарите да има термокамери “, подреди министър председателят Бойко Борисов по време на срещата. За хората от „ Гранична полиция “, които контактуват с жители, се обезпечени нужните защитни материали - престилки, маски, ръкавици, шапки.

През идната седмица ще се организира среща на европейските здравни министри в Брюксел, на които ще бъдат разисквани и подробните ограничения за ограничение на навлизането на ковид на територията на Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР