„Предлага се удължаване до 31 март на действието на бюджета

...
„Предлага се удължаване до 31 март на действието на бюджета
Коментари Харесай

На първо четене във финансова комисия: Бюджет 2021 ще действа до 31 март

„ Предлага се удължение до 31 март на действието на бюджета от 2021. Предлагаме да се запазят размерите – минималния размер на заплатата, месечните помощи, на здравната вноска. Заради новите министерства в законопроекта се регламентира и тяхното финансиране. Със законопроекта се удължава периода за реда за финансиране на БНР, Българска национална телевизия и Съвет за електронни медии. Да се отсрочи с половин година основаването на държавната организация за хората с уврежданията. Запазва се коефициента за установяване на заплащане на персоналните асистенти “, изясни Велкова.

Тя добави, че удължаването на Закона за държавния бюджет за 2021-ва година се постанова да е до края на март, тъй като до 31 януари се чака да се внесат бюджетите. Няма гаранция, че до края на февруари ще се гласоподава новия бюджет.

От опозицията нападнаха ръководещите с аргумента, че има инфлация и са нужни незабавни ограничения.

„ Безпрецедентна е тази обстановка. Министерски съвет и министърът на финансите не са внесли още бюджета. Изразяваме терзания от инфлацията. Призоваваме по-бързо да се вкара бюджет за 2022. Искаме да забележим предложенията на работещото от няколко месеца държавно управление “, посочи Александър Иванов от ПГ на ГЕРБ

„ Правителството работи от месец. Прави се всичко допустимо, че държавното управление ще успее да вкара бюджета. И вие сте упорствали да не претупваме. В изключителна обстановка се намираме “, отвърна Любомир Каримански от „ ИТН “.

„ Бюджет 2022 ще бъде базов бюджет и в него няма да се развият всички политики на сътрудниците. Правителството работи 45 дни и аз знам, че за това време се прави целогодишен бюджет. Бях изумен като финансовия министър сподели, че не е подготвен с макрорамката. Още не е признат проектобюджета за 2022 година, ние получаваме сигнали, че юли ще има нова актуализация - това е невижданото. Аз не бих подписал съдружно съглашение, в случай че знаех каква е цената му. Идеята е била непременно да се подпише съглашението “, изрече се и Кирил Ананиев от партията на някогашните ръководещи.

Според Румен Гечев от Българска социалистическа партия няма нищо невиждано по актуализацията на бюджета: „ Ние сме се споразумели в съглашението, че страната на година ще има актуализация на бюджета. Вижте Франция – три пъти си актуализира бюджета. Това е европейска процедура “. Гечев разкритикува сътрудниците си от опозицията, че се пробват да се възползват от обстановката.

„ Правителството работи от няколко седмици. Има ли държавно управление в света, което да си готви бюджета за няколко седмици? Всяко държавно управление има право да си направи бюджета, по кое време да го направи – от понеделник до вторник ли? Естествено, че опозицията ще гласоподава срещу. Недейте с цените на тока и газа – те се трансформират в целия свят. Предлагам ви в умозаключение – дайте оферти сред първо и второ четене, само че да вършиме пропаганда… “, съобщи той.

Заместник-министърът на финансите посочи, че удължаването на закона за бюджета от миналата година не е невиждана процедура. Това се е случвало в България през 1993 и 1997.

От Движение за права и свободи поддържаха предлагането за удължение на действието на закона, само че с спогодба: „ Намираме в обстановка, която мъчно можем да определим. Това поражда въпроси и мнения. Променяме стопански връзки със задна дата. Ние ще подкрепим това предложение, тъй като контролира избрани положения, само че ще отправим оферти сред първо и второ четене. Поне се надявам ръководещата коалиция да разбере процесите и рисковете, които би трябвало да ръководи “, сподели Петър Чобанов от Движението.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР